Jsou v jednom kole! Vánoční perníčky připravují Perníčkovi na trhy vlastnoručně celý prosinec. Svou vůní lákají i sousedy do útulné kavárny Staré časy přímo ve výrobně. Zakladatelka firmy Helena Nováková Blesku prozradila, kdo ji inspiroval pro podnikání s aroma hřebíčku a medu. „V naší rodině se vůbec perníky nedělaly. Ale když se mi narodila první dcera, jezdila jsem na různé akce. Na jednom předvánočním jarmarku seděla krásná babička a zdobila perníčky. Na první pohled jsem se do té práce zamilovala.“ Dnes firmu tvoří sedm zaměstnanců, pomáhá i celá rodina. „Nikdy by mě nenapadlo, že budu podnikat, ale už v tom jedu,“ říká dnes paní Helena. Její zboží můžete ochutnat i vy už nyní na Stroměstském náměstí v Praze. A co ještě odhalila perníkářka v rozhovoru?
Věděla jste hned, jaké perníky byste ráda Čechům nabídla?
„V minulosti bylo v Čechách dlouhé období perníků tzv. pouťových, místo medu se do nich dával cukrový rozvar, hlavně aby byly barevné a co nejlevnější. Přidávali tam pekařská aditiva, šlehali marmeládu, aby jí bylo na oko víc, a to nebyl náš záměr. Tak jsme to riskli, buď ta doba tomu bude přát a lidé kvalitní perník ocení, nebo to zabalíme. A oni to oceňují do dnes! Poctivý perník za pět korun neuděláte. Já tomu věřím, že poctivé suroviny udělají právě ten dobrý perník.“
Dělají Perníčkovi tradiční perníčky?
„Těsto je tradiční, ale jinak se snažíme držet modernějších trendů. Ze začátku jsme naráželi na to, že se nedala sehnat jiná než klasická vykrajovátka. Dnes už je to lepší, lépe se shání i cukrářské potřeby, jako třeba barvy, které jsou šetrnější. Receptura na perníčky byla u nás na začátku trochu jiná, původně byly v základu ořechy, ale nebylo to bohužel udržitelné vzhledem k dostupnosti surovin i ceně. Postupně jsme tak doslova piplali náš originální recept. Ořech tak dnes většinou už jen zdobí. Což vítají i lidé s alergií. Zákazníci se nám vrací a říkají, že tak dobrý perník ještě nejedli.“
Jaké používáte suroviny?
„Ty nejpoctivější, jak jen to jde. Receptury máme tradiční, takže u nás nenajdete Low Carb, bezlepkové nebo bezlaktózové výrobky. Máme prostě starou českou poctivou klasiku, používáme mouku, mléko, vajíčka a spoustu medu. Tam kde je máslo, tam je máslo, díky tomu jsou perníčky vláčné. Naše perníčky nemusíte dělat měsíc před svátky, aby tzv. změkly, jsou prostě vláčné hned, i díky naší tajné receptuře – a to je sádlo.“ (smích)
Je možnost využívat místní suroviny při pečení vašich perníčků?
„Určitě! Jakmile se naskytne tady v okolí jakákoli surovina pro nás použitelná z místních zdrojů, tak ji bereme. Je to samozřejmě i o ceně, nemůžeme prodávat něco, co by za tu cenu nikdo nekoupil, ale daří se využívat místní zdroje. Kupovali jsme třeba med z Libuše, jen už teď potřebujeme větší množství. Vždyť jen syrového těsta prodáme v období adventu hospodyňkám každý rok víc, loni už to bylo asi 2 300 kilogramů! Pracující maminky to ocení, ušetří čas a mohou s dětmi pak rovnou vykrajovat.“
Vydrží Vaše perníčky stále měkké?
„Na tom si zakládáme, když perníček správně upečete ve správné tloušťce, nepřepeče se a hned se sundá z plechu, aby nebral zbytkové teplo – je hned měkký a je božský! Ten tuk, já na to opravdu věřím, bez toho to nikdy nebude mít tu chuť jakou má mít.“
Původně jste také chtěla jít cestou klasických perníčků zdobených bílou linkou ve staročeském stylu. Jak se to změnilo?
„Je to technologicky náročnější, každý to neumí malovat, cena pak musí být vyšší a končí to většinou na poličce, a to my nechceme. Přejeme si, aby ty perníky co nejdřív skončily na talíři. Nehrajeme si tolik s detaily, ale vypíchneme tvar perníku. A máme i pro milovníky polevy některé kusy vyloženě polité. Pan Perníček z pohádky Shrek je u nás nejčastěji prodávaný perník.“
Od zdobení jste tedy přešli ke slepovaným perníkům…
„Postupně z toho začaly vznikat jiné varianty, ale ne ty dětské malované, ale spíš takové ke kávě. Samozřejmě velká část jsou i ty pro děti, ale širší skupinu lidí oslovily právě ty speciální, které jsou plněné třeba mákem, různými marmeládami, ořechovými a marcipánovými náplněmi, s citronovou nebo rumovou polevou. Jsou to vyloženě naše nápady, dopracovali jsme se k tomu vlastně metodou pokus omyl – co nám chutnalo, tak jsme začali nabízet na trzích. Našim slepovaným perníkům říkáme svačinky, těch máme asi dvanáct druhů a ty opravdu prodáváme jen na trzích.“
Dostanete se ještě k tomu zdobení, které vás původně tak uhranulo?
„Málo! My jsme ho vlastně opravdu i potlačili a typově jdeme trochu jinou cestou, zdobíme v menším množství. Já občas chodím i prodávat, protože je to pro mě pěkná zpětná vazba. Z 99 % se lidé, kteří přijdou k našemu stánku usmívají. Jednak vědí, že si dají něco dobrého a jednak je pobaví i tvary. Máme i nějaké štamgasty, kteří k nám chodí opakovaně. Třeba na náš perníkový závin, který je geniální. Zpětná vazba je skvělá! Perník je vesměs vůbec geniální produkt, je vlastně jednoduchý, protože je tam med a cukr a je to tak zároveň i zakonzervované. I když někdy není podnikání jednoduché, splnil se mi vlastně sen.“
Podívejte se k Perníčkovým ve videu...
Už deset let jsou voňavým klenotem s příchutí tradic během vánočních trhů na Staroměstském náměstí. Perníčky z pekárny Perníčkových... Get Creative
V barvách města, za tónů Vltavy
Pražské vánoční trhy, dle americké CNN třetí nejkrásnější na světě, sázejí na pravé české Vánoce! Společnosti Taiko a Decoled spolu s magistrátem na Staroměstské a Václavské náměstí přinášejí to nejlepší z našich končin. „Ve stáncích je zboží tradičních řemeslníků, víno na svařák z moravských hroznů,“ říká šéf Taiko Jan Dell. Výzdoba ctí kouzlo historického centra a význam svátků, trhy doplňuje skoro pět tisíc účinkujících poutavým programem. Na vše shlíží zářící vánoční strom republiky s vločkami a stovkami koulí v červené a zlaté – barvách města. Vždy v půl zní během světelné animace stromu Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, jehož 200. výročí narození si připomínáme.