Než zpěvačka a skladatelka Raye prorazila jako sólistka, psala písně pro úspěšné interprety, jako je Beyoncé, Rihanna, John Legend nebo Ellie Gouldingová. Její singl z roku 2022 Escapism se stal velmi populárním na sociální síti TikTok a dostal se na vrchol hitparád. V následujícím roce se ještě většímu úspěchu těšila skladba Prada z jejího debutového alba My 21st Century Blues. Letos se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v šest cen, nejvíce v historii. Mimo jiné získala jako první žena ocenění za nejlepšího skladatele.

„Když nechala Raye nedávno ve vyprodané londýnské O2 aréně hlasovat publikum potleskem dle různých generací, aplaus ukázal, že zastoupení publika od 15 do 60 let bylo velmi rovnoměrné. Dost pravděpodobně to tak bude i na letošním Metronomu,“ uvedl Gaydečka.

Vedle Raye se mohou návštěvníci festivalu těšit i na další britské interprety. Program nabídne držitelky letošní Brit Awards v kategorii vycházející hvězda dívčí kapelu The Last Dinner Party nebo zpěváka a skladatele Michaela Kiwanuku, který prolíná žánry jako soul, jazz, blues či folk. Ve zrekonstruovaném areálu vystoupí také kapela Kosheen, která letos slaví čtvrtstoletí své kariéry a s narozeninovou show 25 years of Kosheen zavítá po britském a australském turné také do Prahy. Další už dříve oznámenou hvězdou Metronome Prague je duo Milky Chance. Clemens Rehbein a Philipp Dausch z německého Kasselu vydali čtyři alba, která oslovila celosvětové publikum.

Z českých interpretů vystoupí například Janek Ledecký, který společně s dalšími kolegy v kapele pojmenované 333 chystá pro závěrečný den festivalu poctu věnovanou Bobu Dylanovi s názvem Mr. Everest. „Poprvé se mi na takovém festivalu podaří zahrát písničky, které hraju už více než 40 let na všech mejdanech a after party po koncertech. Budou to Dylanovy skladby jak s originálními texty, tak s ukázkami toho, jak se je našim nejlepším textařům podařilo převést do češtiny,“ řekl Ledecký.

Doprovodný program

Festival Metronome Prague se spojil se studentským projektem Kreativní kampus, který zajistí divadelní program. Nedílnou součástí je i výtvarné umění. Návštěvníci si budou moci prohlédnout v Křižíkových pavilonech díla sochařů Anety Filipové a Michala Gabriela. Michal Škapa pak speciálně vytvoří dílo pro letošní ročník festivalu. Součástí festivalu je i zóna věnovaná neziskovým organizacím, debatní stan Opero a pro nejmenší návštěvníky budou připraveny sportovní aktivity, hry nebo divadlo.

Loňský ročník Metronome Prague navštívilo během tří dní přibližně 22.000 lidí. Za předchozích šest ročníků na festival přijeli Kraftwerk, Jamiroquai, Primal Scream, Beck, Zaz, Liam Gallagher, Morcheeba, Sting, Iggy Pop, Foals, Chemical Brothers, Kasabian, David Byrne, John Cale nebo Massive Attack.

Video
Video se připravuje ...

První den Metronome Prague festivalu (22. červen 2023) Daniel Šesták

Fotogalerie
70 fotografií