„Co kdyby to celé odstartovala hudba Pražského hradu? Vždyť mé fanfáry k polednímu střídání stráží již hraje 35 let. Pak bych začal klasickým klavírem, pak trochu komorního i bigbandového jazzu, dotknul se šansonu i popu a pokračoval šílenými smyčci, symfonickou operou, projektem Aftershocks a nakonec samozřejmě Pražským výběrem sólo i s doprovodem orchestru. Bude to náročné, a jestli mě neklepne, tak pak už nikdy,“ uvedl Kocáb. „Pro jistotu si vezmu i rakev, kterou mám ještě schovanou z jednoho comebacku Pražského výběru. Člověk nikdy neví,“ podotkl.

Ředitel Metronome Prague David Gaydečka označil chystané vystoupení nepřehlédnutelné postavy české hudební scény za velkou událost. „Když Michael Kocáb letos dorazil na koncert Jamiroquai, dohodli jsme se, že taky na Metronome něco připraví. Nakonec se z toho vyklubala oslava kulatých narozenin,“ řekl.

Na 7. ročníku festivalu Metronome Prague kromě jiných vystoupí také kapela Kosheen. Britská ikona elektronické hudby letos slaví čtvrtstoletí své kariéry a s narozeninovou show 25 years of Kosheen zavítá po britském a australském turné také do Prahy. Další oznámenou hvězdou Metronome Prague je duo Milky Chance, které se na Spotify může chlubit 13 miliony posluchači měsíčně.

Pražský rodák Michael Kocáb se proslavil jako lídr kapely Pražský výběr, začátkem 90. let se pak ve funkci federálního poslance zapsal do dějin jako muž, který organizoval odsun sovětské armády z Československa. Symbolicky ho završilo velké turné Pražského výběru a zejména koncert v pražské Sportovní hale. Kocáb, mimo jiné uznávaný autor scénické a filmové hudby, měl k politice blízko i později. Patřil do okruhu spolupracovníků prezidenta Václava Havla, v letech 2009 až 2010 působil jako ministr pro lidská práva ve vládách Mirka Topolánka (ODS) a Jana Fischera.

Video
Video se připravuje ...

Metronome Prague festival, den první a vystoupení českých PSH (22. červen 2023) Daniel Šesták

Fotogalerie
42 fotografií