I letos Národní muzeum pořádá mezinárodní festival Flašinet žije! V letošním roce se jedná o jubilejní 10. ročník, během kterého vystoupí v centru Prahy více než dvacet pouličních umělců.

Flašinetáři do Prahy přijedou nejen ze všech koutů naší země, ale i z Francie, Rakouska, Německa, Maďarska a Slovenska.

První koncert, který celý festival zahájí, proběhne v sobotu 12. srpna od 10:00 v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Kdo na koncert přijde, tak zjistí jak to zní, když se na flašinet zahrají klasické skladby, jako je Verdiho operní árie, tradiční francouzské písně nebo skladby od Bacha, Händela či Šostakoviče.

Koncert v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí
Autor: Národní muzeum

Druhý koncert proběhne od 15:00 pod širým nebem na Kampě, konkrétně v podhoubí Karlova mostu. „Nenechte si ujít pohodové vystoupení na místě s neopakovatelnou pouťovou atmosférou, které každý rok upoutá pozornost všech kolemjdoucích,“ láká Národní muzeum na netradiční zážitek.

Třetí a závěrečný koncert proběhne v Českém muzeu hudby od 19:00. Během tohoto koncertu budou zahrány skladby nejrůznějších žánrů. Na flašinety zazní jak klasické skladby, tak i ragtime, tango, filmová hudba nebo lidové písně.

Po skončení večerního koncertu si návštěvníci budou moci flašinety prohlédnout opravdu zblízka, a dokonce si vyzkoušet, jak se na tento pohádkový hudební nástroj hraje.

Aby si festival flašinetů mohli užít opravdu všichni, tak je vstup na všechny koncerty zdarma.

Video
Video se připravuje ...

Prahu rozezněly tóny flašinetů Veronika Foltová

Fotogalerie
47 fotografií