Matějská pouť otevřela své brány v sobotu, tedy den po svátku sv. Matěje, úderem desáté dopoledne. Návštěvníků ale zatím příliš mnoho nedorazilo. „Zatím dorazilo asi sto padesát lidí, kteří chodí po výstavišti, počasí nám nepřeje, začalo pršet. Ale doufáme, že se odpoledne vyčasí a bude to lepší,“ řekla Blesku za pořadatele Eva Kočková s tím, že je to každý rok stejné - v první dny, kdy je pouť otevřena, je pokaždé chladné počasí. Nakonec dorazily stovky lidí.

A na co se návštěvníci mohou těšit? Mezi novinkami je letos několik atrakcí z Nizozemska, a to například 65 metrů vysoký kolotoč Airbone, kolotoč otáčející se na kyvadle nebo vodní horská dráha. Zájemci mohou vyzkoušet také horskou dráhu Super Mouse, která na pouti byla již v minulosti, nebo zábavné městečko, které mají v oblibě děti. 

Atrakcí je podle mluvčí poutě Kočkové proti loňskému roku více. Loňský ročník se totiž v horní části areálu dostavovalo vyhořelé křídlo Průmyslového paláce. „Atrakcí je o něco více než loni, protože se letos už uvolnil prostor v horní části areálu,“ řekla už dříve Kočková. Z toho důvodu je rovněž vstup na pouť tradičně z ulice Na Výstavišti.

Oproti minulým ročníkům jsou atrakce i občerstvení dražší, podle Kočkové v řádu desetikorun. „Nastala inflace, energie jsou dražší, takže i atrakce jsou od deseti do zhruba 50 až 60 korun dražší,“ uvedla Kočková. Cena vstupného zůstává stejná, o víkendech lidé zaplatí 30 korun, ve všední dny mohou do areálu zdarma.

Dětský den

Pro handicapované děti nebo děti z dětských a azylových domovů se chystá tradiční dětský den, který se bude konat 27. března. U sebe budou muset mít mimo jiné průkazy ZTP a ZTP/P, potvrzení zařízení, odkud jsou, či kontakt na zodpovědnou osobu. Atrakce budou mít zdarma. Na Křižíkově fontáně bude koncert. Podle pořadatele Václava Kočky staršího jsou náklady dětského dne okolo dvou milionů korun. „Loni jsme to (vstup zdarma) dělali i pro ukrajinské uprchlíky, to se ale finančně nedalo zvládnout,“ řekl Kočka starší.

V provozu je na Výstavišti také plavecký bazén nebo Mořský svět. Vstupenky na Matějskou pouť mohou zájemci zakoupit on-line přes ticketportal.

Ceny

Občerstvení

Párek v rohlíku 40 Kč
Klobása 120 Kč
Pivo 12stupňové 60 až 65 Kč
Malinovka 40 Kč
Cukrová vata velká 80 Kč
Turecký med 50 Kč
Perníkové srdce 80 až 150 Kč

Atrakce

Skákací hrad 70 Kč
Autodrom 120 Kč
Střelnice 100 Kč (5 broků) 
Houpačka 60 Kč
Ruské kolo 150 Kč
AirBorne  200 Kč
Base Jumper XXL 150 Kč 
Strašidelný hrad  150 Kč
Aeronaut 180 Kč

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Klan Kočků, bagry a historie. Holešovické Výstaviště má pořád význam, říká jeho šéf Blesk – Jan Jedlička, Ivan D. Hladík

Fotogalerie
76 fotografií