Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Oslavy svátku samostatného Československa: V Praze se otevře Senát nebo zrekonstruované Armádní muzeum

/
  • Valdštejnská zahrada přiléhá k Valdštejnskému paláci. Ten byl přidělen před vznikem druhé parlamentní komory Senátu.
    27. října 2022 ● 19:07

    V pátek oslavíme Den vzniku samostatného Československého státu, což může být ideální čas navštívit jindy nepřístupná místa. Za symbolické vstupné nebo zdarma se otevře Poslnecká sněmovna, Senát, ale také například Lichtenštejnský palác, kde při své návštěvě české republiky přebývala nedávno zesnulá královna Alžběta II. nebo nově zrekonstruované Armádní muzeum na Žižkově.

  • 1.

    Senát

    Valdštejnská zahrada přiléhá k Valdštejnskému paláci. Ten byl přidělen před vznikem druhé parlamentní komory Senátu.
    Autor: Blesk / David Malík

    Senát Parlamentu České republiky pořádá pro veřejnost Dny otevřených dveří u příležitosti státního svátku 28. října. Sídlo Senátu je v tento den otevřen od 9:00 do 16:00 hodin. Vstup bude zdarma. Ve Valdštejnském paláci si mohou návštěvníci prohlédnout nejkrásnější historické prostory, mezi něž patří Hlavní sál, Rytířská síň, Audienční síň, Mytologická chodba nebo Jednací sál. V Kolovratském paláci nahlédnou příchozí mimo jiné do Zeleného a Růžového salonku.

  • 2.

    Poslanecká sněmovna

    Poslanecká sněmovna během schůze k projednávání novely pandemického zákona (16. 2. 2022)
    Autor: Blesk:Milan Kammermayer

    Své dveře otevře i Poslanecká sněmovna. Návštěvníci budou moci navštívit reprezentační sály, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů i další prostory sídla Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v Praze na Malé Straně. Vše bude přístupné od 9.00 do 16.00 hodin od vchodu z Malostranského náměstí č.19. Skupiny návštěvníků budou doprovázet průvodkyně Pražské informační služby, které hosty během cca hodinové prohlídky seznámí s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím. Vstup je zdarma.

  • 3.

    Lichtenštejnský palác

    V Lichrenštejnském paláci jsou často ubytovány zahraniční delegace. Mimo jiné i královna Alžběta II. nebo současný anglický král Karel III.
    Autor: Vláda.cz

    Lichtenštejnský palác na pražské Kampě bude pro veřejnost otevřen na státní svátek od 9 do 17 hodin, přičemž poslední skupina odchází v 16 hodin. S odborným výkladem průvodců si lidé budou moci prohlédnout například modrý salonek, kapli, salonek Kampa, zlatý sál, hnědý sál, zahradní salonek a projdou se i po palácové zahradě. Návštěvníci se dozví o historii, která sahá až do 16. století, i o současném využití této vládní reprezentační budovy a budou mít možnost si prohlédnout propagační předměty českého předsednictví v Radě EU. Vstup na prohlídku Lichtenštejnského paláce je zdarma.

  • 4.

    Rezidence primátora

    Takto vypadají reprezentační prostory rezidence primátora hlavního města Prahy. Jejich součástí je pak i soukromý apartmán, ve kterém primátoři bydleli.
    Autor: David Zima

    Rezdence primátora je zařízena ve stylu Art Deco a nalezneme ji v objektu Městské knihovny na Mariánském náměstí. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost nahlédnout do prostor, které jsou využívány především k přijímání vzácných hostů Prahy. Návštěvníky budou provázet průvodci, kteří poskytnou i kvalifikovaný výklad toho nejzajímavějšího, co rezidence nabízí. Jsou připraveny skupinové prohlídky 1. patra rezidence, kde se nacházejí reprezentační prostory – velký sál, jídelna, několik salonků a malá zimní zahrada. 

  • 5.

    Škodovy salónky

    Škodův palác
    Autor: Wikipedia

    Škodův palác většina Pražanů vnímá jako budovu, kde má kanceláře magistrát, málokdo však ví, že jsou zde i prostory, které berou dech. Škodův palác byl totiž postaven jako sídlo ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924-1926. Veřejnost se bude moct v rámci dne otevřených dveří podívat do tzv. salónku. Jde o celkem pět propojených místností v 1. patře, které byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Škodovy salonky se zachovaly i přes různé zásahy a díky skvělé restaurátorské práci získaly opět původní lesk a krásu, ať už jde o dřevěné obložení stropů a stěn s uměleckými řezbářskými detaily, nebo lustry, nábytek, tapiserie a další vybavení. 

  • 6.

    Nová radnice

    Budova pražského magistrátu. (15. června 2022)
    Autor: Blesk:David Malik

    V Nové radnici bude otevřen s volným vstupem Velký jednací sál v 1. patře, ve kterém zasedají pražští zastupitelé, konají se zde příležitostné konference a další veřejné akce. V sále budou moci návštěvníci sledovat videa z cyklu Pražských zastavení a budou zde probíhat i pěvecká vystoupení. V přízemí a vestibulu pak návštěvníci narazí na stánky a prezentace Magistrátu hl. m. Prahy, pražských domů děti a mládeže a dlaších městských organizací.

  • 7.

    Clam Gallasův palác

    Po čtyřech letech se otevře zrekonstruovaný Clam-Gallasův palác
    Autor: MHMP: Martin Frouz

    Po čtyřech letech pečlivé a nákladné rekosntrukce, která vyšla na miliardu korun, se veřejnosti otevvírá barokní skvost - Clam Gallasův palác. U příležitosti státního svátku zde budou prbíhat komentované prohlídky, kde se návštěvníci dozvědí nejen zajímvosti z historie, ale také detaily náročné rekonstrukce. Komentované prohlídky jsou zdrama, je však třeba udělat si rezervaci.

  • 8.

    Petschkův palác

    Petschkův palác vznikl jako banka, za druhé světové války zde sídlilo gestapo. Dnes je tu ministerstvo průmyslu a obchodu.
    Autor: Blesk / Jan Jedlička

    Pálec je jedním ze sídel Ministerstva obchodu a průmyslu, které letos palác zpřístupní veřejnosti. Návštěvníci uvidí mimo jiné maketu budovy, reprezentační prostory s dobovým nábytkem a zařízením, konferenční místnosti i zrenovovaný rozsáhlý bankovní trezor. Přístupná bude i Pieta, prostory zachycující temnou historii budovy v období okupace s vyšetřovnami a celami. Během druhé světové války zde totiž sídlilo Gestapo a v místních celách byli často mučeni čeští odbojáři.

  • 9.

    Armádní muzeum

    Fotogalerie
    62 fotografií

    V den 104. výročí založení Československa se po dlouhé rekonstrukci otevře Armádní muzeum, které za svou rekonstrukci získalo ocenění Stavba roku 2022. Nyní návštěvníkům nabídne zcela novou expozici zachycující vojenské dějiny českého prostoru od počátků až po dnešek, a to na ploše třikrát větší, než jakou disponovalo původní muzeum. Celkem jsou tady tři stovky vitrín a v nich sedm a půl tisíce historických exponátů. Mezi nimi například bomba Jana Kubiše. U rekonstrukce armádního muzea porota ocenila mimo jiné čistotu provedení detailů a pokoru k původní podobě objektu. Vstup je v rámci slavnostního otevření zdarma.

    Fotogalerie
    62 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy