Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 začalo s podobnou aktivitou už v minulém roce. Výlet s tajenkou po mořském dně, který měl původně sloužit pouze pro seniory z Centra, se ale rozkřikl a aktivně se ho účastnili další Pražané, především pak rodiny s dětmi. Po těchto úspěších bylo rozhodnuto, že se letos bude projekt Výlet s tajenkou opakovat, jen hráče zavede do trochu jiných míst a připraveny budou samozřejmě i nové úkoly.

„I když jsme původně mysleli, že na výlet půjdou hlavně senioři, ukázalo se, že luštit tajenku baví skoro každého. Vyrazit s rodinou a přáteli na výlet ven, protáhnout si tělo na čerstvém vzduchu, pobavit se, a ještě za odměnu získat drobný dárek, zkrátka považují lidé za dobrý nápad. Celou trasu minulého výletu s tajenkou prošlo více než 2000 lidí a ohlasy jsou skvělé,“  vysvětlil radní Prahy pro sociální oblast Petr Lachnit (ANO). 

Výlet Prokopským údolím

Cesta začíná v Hlubočepích, přímo pod slavným viaduktem pražského Semmeringu. Zelená značka pak soutěžící vede dál směrem k Prokopskému údolí. Po cestě bude k vidění například jezírko, kde se natáčely Pelíšky a soutěžící si také připomenou pověst o Dívčí válce. Celý okruh není nijak extrémně náročný, je ale třeba si na něj vyhradit dostatek času, délka je totiž okolo 8 kilometrů. Vhodná je tedy pro děti zhruba od 5 let a aktivní seniory.

„Prokopský výlet není sice, kromě jednoho těžkého stoupání, nijak terénově náročný, je však docela dlouhý a vzhledem k množství úkolů si na něj vyhraďte více než 4 hodiny. Starší děti ho pochopitelně odšlapou rychleji. Pokud vám nevadí, že na dvou místech budete muset kočár a kola vynést, můžete je vzít s sebou. Co si však s sebou vezměte určitě, je jídlo a pití, možnosti občerstvení jsou nulové,“ upozorňují organizátoři.

Na hráče čeká 13 zapeklitých otázek, jejichž odpovědi pak vepisují do křížovky. Bude tedy třeba odpovědět například na otázku „Jací hlavonožci žili v hlubinách devonských moří?“ nebo  „Jak se jmenoval spisovatel, který psal o pravěkém člověku?“ Otázky se vážou vždy ke konkrétnímu místu, kde soutěžící naleznou i správné odpovědi. Otázky, mapka se stanovišti i křížovka se dá stáhnout na webu organizace Velká dobrodružství, která hru pro Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci připravila.

Praha 5 si pro hráče připravila i malé odměny. Stačí s vyluštěnou tajenkou zajít do Informačního centra Prahy 5 ve Štefánikově ulici a vybrat si malý dárek.

Fotogalerie
16 fotografií