Dlouhou dobu se Národní muzeum ukrývalo pod lešením. S novou fasádou a zrekonstruovaným interiérem se muzeum přesunuje do 21. století i službami pro návštěvníky. Poslední novinkou je fungl nová aplikace pro mobilní zařízení, kterou pro muzeum vyvinula technologická firma Futured. Ta má pomoci s navigací nebo nákupem vstupenek, návštěvník si v ní ale může pustit i komentované prohlídky nebo se přenést do rozšířené reality.

„Slíbili jsme veřejnosti, že po stavební rekonstrukci Národního muzea budeme pokračovat v rekonstrukci digitální, komunikovat s návštěvníky za pomoci nejmodernějších technologií, rozšiřovat zážitky z návštěvy expozic a zlepšovat orientaci po našich budovách. Dnes spouštěná aplikace je významným krokem k plnění tohoto slibu,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Technologická firma vyvíjela aplikaci rovné dva roky. Aby mohla bezchybně fungovat a přesně poznala, v jakém místě se návštěvník nachází, bylo po celém muzeu rozmístěno přes 1000 tzv. Bluetooth Low Energy Beaconů. Díky tomu je schopná návštěvníka navigovat nejen k exponátům, ale také třeba na toalety, do kavárny nebo do šatny.

Nová aplikace nabízí také další informace a zajímavosti a to jak v textové, tak v mluvené podobě, které do aplikace přidávají přímo odborníci Národního muzea. Pro každou ze čtyř nově otevřených expozic bude navíc dostupná komentovaná prohlídka. Dohromady je ke spuštění připraveno více než 8 hodin mluveného slova v českém i anglickém jazyce.  Návštěvník si také může doma s předstihem sám naplánovat trasu, která nejvíce odpovídá jeho zájmům a časovým možnostem.

Patrně největším hitem, který aplikace dokáže, bude zobrazení plejtváka myšoka v jeho reálné podobě. Mobilní telefon stačí jednoduše namířit na více jak 22 metrů dlouhou kostru plejtváka myšoka, která je zavěšená u stropu muzea, a aplikace ji okamžitě obalí masem a kůží. Plejtvák myšok v rozšířené realitě funguje díky tzv. technologii SLAM (Simultaneous Localization and Mapping).
Fotogalerie
7 fotografií