Jak jsou nové přírůstky staré, těžko říct. U klokaních mláďat chovatelé nikdy nevědí, kdy se narodila. „Novorozené klokáně je velmi malé, zcela holé, slepé a nemá zadní končetiny. Po porodu ho čeká dlouhá cesta do matčiny kapsy, kde se přisaje ke struku a pak už jen pije a roste,“ vysvětluje kurátor savců Pavel Brandl. Vykukovat z kapsy začíná mládě až po několika měsících.

Klokaní mámy fungují na dvě stě procent. Ukázkou je samice klokana obrovského. Její starší dcera už má ve vaku vlastního potomka. Přesto se stále vrací pít do kapsy své matky, kde již roste její mladší sourozenec. „Protože každý potomek potřebuje v závislosti na stadiu vývoje odlišné složení mléka, dokáže samice v každém struku produkovat jeho jiný typ,“ prozrazuje chovatel David Vala.

Darwinův kráter

Darwinův kráter se nachází na Tasmánii a vznikl po dopadu meteoritu zhruba před 700 až 800 tisíci lety. V Zoo Praha podle něj pojmenovali expozici tasmánské a australské fauny.

Video
Video se připravuje ...

Do Zoo Praha přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru samec vombata obecného jménem Cooper. Návštěvníci ho budou moci vidět v Darwinově kráteru. Erlebnis-Zoo Hannover, Zoo Praha

Fotogalerie
3 fotografie