Jiří Šalamoun je považován za žijící legendu nejen knižní ilustrace, ale také animovaného filmu. V Museu Kampa bude až do konce září k vidění dosud nejrozsáhlejší retrospektivní výstava s názvem Jiří Šalamoun: Kdo neviděl, neuvěří! To mi věřte! Tento český ilustrátor a tvůrce animovaných filmů se nesmazatelně zapsal do podvědomí několika generací především svým výtvarným ztvárněním legendárního Maxipsa Fíka.

Maxipsa milují děti i dospělí už 40 let, proto je mu také věnované celé jedno patro Sovových mlýnů. „Toto není první rodinná výstava, kterou zde v Museu Kampa pořádáme. V minulosti jsme měli velmi úspěšné výstavy Josefa Lady, Adolfa Borna nebo profesora Smetany, který je autorem postaviček Křemílka a Vochomůrky.

Tyto výstavy měly vždy mezi návštěvníky úspěch, proto jsme rádi, že se nám podařilo na tradici navázat a letošní léto můžeme našim návštěvníkům představit Jiřího Šalamouna a jeho neopakovatelné ilustrace,“ řekl pro Blesk předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil. 

Široký záběr

Myslet si, že Jiří Šalamoun ztvárnil pouze Maxipsa Fíka, by však byla velká chyba. Jeho ilustrace se objevily ve filmové sérii Básníci, podobu vdechnul i Hoffmanově postavě Pan Tau nebo Tolkienovu Hobitovi. Jeho ilustrace a grafické úpravy ale nalezneme ve více než stovce knih a to nejen českých, ale i zahraničních. Patří k nim například Poslední Mohykán J. F. Coopera, Kronika Pickwickova klubu Charlese Dickense, Hobit J. J. R. Tolkiena, Pohřební písně J. J. Ryby či Vraždy v ulici Morgue E. A. Poea.

Právě kriminální a hororový žánr, tajemno a magie patří mezi autorova nejoblíbenější témata, která se objevují i v jeho autorských knihách a volných litografiích, často zpracovaných formou komiksu.

„Touto rozsáhlou výstavou jsme chtěli připomenout, že Jiří Šalamoun nevytvořil jen Fíka, ale byl to velmi plodný ilustrátor, knižní grafik a graficky zpracovával i plakáty. Snažili jsme se, aby výstava ukázala co nejširší rozsah jeho ilustrací, které jsou výjimečné především jedinečností rukopisu. Zkrátka u každé jedné ilustrace jste si jisti, že je to pořád Šalamoun,“ řekla na tiskové konferenci kurátorka výstavy Terezie Zemánková.

Nová monografie

Současně s uvedením výstavy vychází i monografie Nic k zahození, která přináší dosud nejširší průřez tvorbou Jiřího Šalamouna. Bohatství obrazového materiálu, řazeného chronologicky do jednotlivých tematických kapitol, dokládá autorovu všestrannost i jeho neobyčejné výtvarné nadání.

Až do října

Výstava měla dle plánů trvat „pouze” do 30. září. Jelikož ale zájem veřejnosti předčil očekávání, vedení Musea Kampa se ji rozhodlo prodloužit o celý měsíc. „Potvrdila se má teze, že dílo Jiřího Šalamouna zná opravdu každý Čech, i když si to možná neuvědomuje. Já jsem například na Maxipsu Fíkovi vyrostl a stejně tak má generace,” uvádí Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která muzeum provozuje.

„Znají ho ale i současné děti. Šalamounovo dílo je opravdu věčné a já jsem moc pyšný na to, že je to právě Museum Kampa, kterému se podařilo takto rozsáhlou retrospektivní výstavu uskutečnit, a že to návštěvníci ocenili. I z tohoto důvodu prodlužujeme výstavu o celý další měsíc,“ dodal.

Kde: U Sovových mlýnů 2, Malá Strana.

Kdy: 17. července - 31. října.

Za kolik: Dospělý: 190 Kč, Student/Učitel/Senior: 100 Kč,  Dítě do 6 let: zdarma Rodina (2 dospělí + 3 děti mladší 15 let): 350 Kč.

Video
Video se připravuje ...

Pozvánka od samotného Josefa Dvořáka, který Maxipsa Fíka namluvil.  Museum Kampa

 

Video
Video se připravuje ...

V Museu Kampa je k vidění Výstava Jiřího Šalamouna, který mimo jiné ztvárnil Maxipsa Fíka Veronika Foltová

Fotogalerie
15 fotografií