Projekt televize NAŽIVO si dal za cíl přenést představení souborů Cirk La Putyka, Jatek78, Vosto5, Divadla Na zábradlí nebo Divadla Minor do online prostředí. Vysílá však i jako běžná televize a má za cíl i přinést kulturu lidem do domácností. Přímé přenosy si lze naladit zdarma na klasické televizi nebo je lze sledovat na internetu z archivu za poplatek „Je to projekt plný výzev. Vzniká něco unikátního, co si žádá odvážné lidi, a doufám, že to osloví veliké množství diváků. A nejen těch, kteří kulturu milují a vyhledávají, ale věřím, že máme šanci přinést kulturu i do domácností, kde na ni třeba zapomněli,“ říká o projektu Rosťa Novák mladší ze souboru Cirk La Putyka.

V těsné blízkosti herců

Podle autorů projektu se jedná o unikátní projekt, kde se propojuje divadlo i hudební představení. Přišli s několika neotřelými formáty a rozhodně by se podle nich nemělo jednat jen o záznamy představení. Nabízí lidem například program nazvaný Divadlo Naživo, kde se má propojit kinematografie a divadlo. Představení se natáčí živě ruční kamerou v těsné blízkosti herců a diváci se mohou dostat i tam, kam běžně nevidí. Přišli také s formátem nazvaným multikamera, kdy si mohou diváci přepínat záznam představení nebo koncertů z různých kamer a sledovat třeba odchod herce do šatny nebo jednotlivé hudebníky během koncertu. Kromě toho jsou v programu i představení pro děti, nebo talkshow a streamování přednášek.

Hra, co napsal robot

Už počátkem listopadu vedení Prahy oznámilo, že všechna divadla, která fungují jako příspěvkové organizace hlavního města, budou mít zavřeno nejméně do konce roku. I proto museli hledat divadelníci jiné cesty za diváky. Například ve Švandově divadle na Smíchově pořádá online workshopy a v prosinci chystá poměrně neotřelý projekt čtení her karibských dramatiků Praha volá Martinik (Karibská noc). Pokud to epidemiologická situace dovolí, chystají se tu už i lednové premiéry. „Připravujeme i úplně nové projekty, včetně titulu AI: Když robot píše hru. Večer sestavený mimo jiné z krátkých her vytvořených umělou inteligencí plánujeme uvést 25. ledna 2021, v den stého výročí premiéry slavné hry R.U.R. Karla Čapka,“ uvedl ředitel divadla Daniel Hrbek. 

I v Městských divadlech pražských, kde musí být minimálně do konce roku zavřeno, se připravují nové inscenace a nabízí divákům ke zhlédnutí záznamy představení. „ Zkoušíme ve stejném režimu jako doposud, hraní bez diváků využíváme k natáčení záznamů. Pracujeme také na dalších projektech, jako jsou příprava vzdělávacích podcastů, vzdělávací videa pro maturanty nebo internetové vysílání záznamů inscenací. Do konce roku budou mít diváci možnost zhlédnout záznamy úspěšných inscenací Čapek a Želary,“ uvedla Martina Steklá z Městských divadel dodala, že dělají všechno proto, aby se diváci mohli v případě zlepšení epidemiologické situace bez obav do divadel vrátit a nemuseli se ničeho obávat.

Někde už otevírají pokladny

Některá divadla již otevírají své pokladny, například Divadlo na Vinohradech na Facebooku oznámilo, že se již otevírají rezervace na leden a během týdne se otevře i pokladna. V Národním divadle se zatím na pokladně budou prodávat hlavně dárkové poukazy, umělci v posledních dnech také rozváží dárky po nemocnicích v celém Česku.

Performance, co zapojí diváky

V Národním divadle také vznikla řada online aktivit jako například performance nazvaná Volní jako ptáci. Interaktivní je v tom, že zapojuje samotné diváky jako účastníky do děje. Vznikla hlavně pro dospívající děti na distanční výuce a probíhá jako videokonference, kde režisérka nejprve vysvětlí pravidla a pak děti přes počítač komunikují s tanečníci a samy si mohou vyzkoušet práci s výrazem, obličejem nebo pohybem. Má za cíl dětem přiblížit divadlo, i když nikdy na pódiu nestály. Letos vzniká také netradiční projekt adventního kalendáře s operními sólisty. Natáčí se krátká videa na různých místech a divadlo slibuje i několik hudebních překvapení.

Fotogalerie
20 fotografií