Dům nechal postavit mezi lety 1909 až 1911 český nakladatel Jan Štenc. Měl ideu, že vytvoří dům, v němž bude bydlet, pracovat a zároveň bude v centru města. Využil proto parcelu, která vznikla po asanaci Starého města na přelomu 19. a 20. století. Mohl tak postavit dům s tiskárnou v podstatě za rohem od Staroměstského náměstí.

Štenc se stýkal s tehdejší intelektuální smetánkou a působil jako jednatel Spolku výtvarných umělců Mánes. Znal se mimo jiné s Maxem Švabinským nebo slavným architektem Janem Kotěrou, který mu doporučil svého žáka Otakara Novotného, který budovu vyprojektoval. Vznikla tu tedy část určená pro bydlení, kanceláře i tiskárna jeho nakladatelství.

Štencově domu věnoval jeden díl pořadu „Překvapivé stavby“ architekt Adam Gebrian. Čeho si na významném architektonickém skvostu cení?

Byl to ve své době nejmodernější tiskařský dům v Rakousku-Uhersku. Nejen, že se tu tiskly důležité knihy či umělecké publikace, ale dům žil i bohatým společenským životem, kde se scházeli umělci a významné osobnosti tehdejší doby.

Místo tiskárny sdílená kancelář

Současným nájemcem je byznys klub Opero, který budovu využívá od roku 2016. Dům prošel rekonstrukcí, která se snažila co nejvíce respektovat původního ducha budovy a řada architektonických prvků zůstala v podobě, v jaké byla před již více než sto lety. Budova ve dvoře může na někoho působit trochu jako bludiště, je bohatě členěná na různých úrovních.

Největší místnost je právě bývalá tiskárna, kde tiskařské stroje vystřídalo moderní tzv. coworkingové centrum. Skrze celoprosklenou stěnu je vidět na atrium, kde se občas konají například i svatby.

Spousta klidných zákoutí

Kromě atria je tu na různých úrovních budovy řada míst k venkovnímu sezení včetně rozmanitých, malých, skrytých zákoutí. V hlavní budově také žije vnučka stavitele domu Viola Škabradová, která je sama architektka a dala si záležet, aby se tu udržel duch doby a byla zachována kontinuita s jeho dřívějším využitím. „Právě na to se Opero snaží navázat nejen tím, že fungujeme jako coworkingové centrum, ale především usilujeme o propojování lidí a rozvoj našich klientů. Pořádáme mnoho zajímavých akcí na různá témata a jsme místo pro vzdělávání a setkávání činorodých osobností,“ dodala Hana Kučerová, CEO Opera.

Dům se otevře pro veřejnost v rámci festivalu akce Open House Praha 2020. Ta proběhne o víkendu 5. – 6. září, během kterého se otevírají pro veřejnost různé běžně nepřístupné budovy. Štencův dům bude otevřen jen v sobotu, festival je zdarma a na prohlídky není třeba se nijak registrovat, stačí jen vystát frontu.

Fotogalerie
30 fotografií