Extravagantní kostýmy, bujaré veselí, hlasitá hudba, ale také pochod seniorů a rodin s dětmi. Pražský průvod hrdosti má mnoho podob, ale letos se kvůli koronaviru procházka z Václavského náměstí na Letenskou pláň konat nebude. Kvůli pandemii nemoci covid-19 bylo letos ve světě odvoláno více než 400 festivalů sexuálních menšin. V Praze se organizátoři rozhodli, že akci nezruší. Epidemie koronaviru ale ovlivní podobu přehlídky, která se bude konat od 3. do 9. srpna.

Na programu letošní Prague Pride jsou desítky akcí od komunitních pikniků přes streamované debaty až po hudební přenosy. „Oproti loňsku to bude asi půlka, tedy odhadem asi sedmdesát akcí,“ uvádějí organizátoři na webu.

Devět let průvodu

Letošní Prague Pride se také bude muset obejít bez tradičního duhového průvodu městem. „Neexistuje způsob, jak bychom dokázali pohlídat, aby se veřejného průvodu zúčastnilo jen povolené množství lidí,“ vysvětlují organizátoři.

V sobotu 27. června se navíc přidali k celosvětové akci Global Pride 2020, která se koná online po dobu 24 hodin. Česko bude kromě ředitelky festivalu Prague Pride Hany Kulhánkové reprezentovat pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Festival hrdosti Prague Pride s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

Fotogalerie
40 fotografií