Multimediální výstava o českém levicovém uměleckém svazu, který působil v letech 1920 až 1930, představuje na dvou patrech Galerie hl. m. Prahy  širokou plejádu stěžejní tvorby avantgardy dvacátých let. „Rozsáhlé aktivity Devětsilu souvisely s nádějemi vkládanými do obnoveného života po první světové válce. Krátké, ale intenzivně prožívané desetiletí bylo naplněné optimismem, neutuchající tvůrčí invencí a velkou otevřeností okolnímu světu," sdělila při prohlídce kurátorka výstavy Alena Pomajzlová, která pokládá tvorbu Devětsilu za možnou inspiraci v dnešní době. 

To nejzajímavější

Při prohlídce výstavy neočekávejte retrospektivu, ale tématické řazení. Úvodní prostory vyhrazené modernímu světu představují světelné reklamní sloupy, filmové záběry nočního městského ruchu, fotoreportáže a v neposlední řadě architekturu, v níž se tvorba Devětsilu odrazila nejvíce.

Často reprodukované americké mrakodrapy a zaoceánské parníky ovlivnily vnější vzhled navrhovaných staveb, které ještě oživovaly světelné reklamy," řekla Pomajzlová. Právě z jedné místností je možné prohlédnout si třímetrový model návrhu Krejcarova obchodního domu Olympic. 

Ne vše se dochovalo

O patro výš objeví návštěvníci obrazy a divadelní tvorbu, která skýtá makety scén her i rekvizity, které vytvořil Devětsil v obdoví 1920 až 1931. K vidění je například replika proslulého sádrového odlitku tanečnice Miry Holzbachové či kadeřnická panna, které nechyběly ani při první výstavě před 33 lety. „Pokoušeli jsme se najít originály, ale nakonec nám nezbývalo, než vytvořit repliku," vysvětlovala kurátorka, že se některá díla nepodařilo dochovat.

VIDEO-ochutnávka z výstavy:

Video
Video se připravuje ...

Video k výstavě Devětsil 1920 - 1931 Eva Fornálová, Blesk

Kdy: Od 11. prosince do 29. března 2020, denně (kromě pondělí) od 10 do 20 hodin
Kde: Galerie hl. města Prahy, Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí, Praha 1
Vstupné: 120 korun (studenti a senioři za 60 korun)

Bohatý doprovodný program:

Doporučujeme se na výstavu vypravit v době doprovodného programu. S kurátorkou výstavy Alenou Pomajzlovou a historikem moderní architektury Jakubem Potůčkem, která vám přiblíží jednotlivá vystavená díla, se můžete vydat 14. ledna a 10. března od šesté večerní na komentovanou prohlídku. Součástí dopr. programu jsou i projekce v kině Ponrepo - buďto 23. ledna od šesté večerní na snímek Zloděj z Bagdádu (Raoul Walsh, 1924, USA), a nebo 20. února od šesté hodiny večerní na film Kid (Charlie Chaplin, 1921, USA). 
Milovníci hudby se mohou do galerie vypravit 18. února v 19:30 na koncertní provedení básně o třech částech BodyVoiceBandu Láska, vzdor a smrt v režii Jaroslavy Šiktancové. Pro umělecké duše otvírá galerie tři sobotní výtvarné workshopy i výtvarné edukační aktivity. Více informací k plánovanému doprovodnému programu objevíte tady.

Devětsil

Svaz moderní kultury Devětsil založila skupina levicově orientovaných výtvarníků a literátů, jež se poznali ve školním prostředí, na gymnáziu v Křemencově ulici a na Žižkově. Mezi nejznámější představitele a také zakladatele patří básník Josef Frič, nositel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert, kritik a teoretik umění Karel Teige, funkcionalistický architekt Josef Havlíček.

Prohlédněte si s námi výstavu:

Fotogalerie
35 fotografií