Přehlídka Pokoje každoročně představuje nápadité zpracování místností studentů vysokých uměleckých škol. Letos poprvé akce nese hlavní téma, z nějž každý tvůrčí tým vycházel. „Pro letošní ročník jsme zvolili téma svéráz, který může znamenat originalitu, specifičnost nebo odlišnost, a to nejen v umění. O mladých umělcích se také často stereotypně mluví jako o svérázech. Zajímalo nás, jak se k takovému tématu postaví. Potěšilo nás, v čem všem ho studenti nacházejí,” říká ředitelka výstavy Kristýna Péčová.

Svéráz třicetkrát jinak

Hlavní téma svéráz poskytlo mladým umělcům možnost popustit uzdu své fantazii, která z každého pokoje doslova křičí. Žádné dvě „místnosti“ si nejsou ani vzdáleně podobné: zatímco za jedněmi dveřmi objevíte dívku hrající populární počítačovou střílečku Counter Strike, o pár metrů dál v hodují duchové s bábovkou na krku namísto hlavy u poslední večeře. Další vás zase vpustí do koupelny, kde se odehrává intimní zpověď alkoholičky.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z přehlídky Pokoje Eva Fornálová

Zpověď alkoholičky v Odtoku

Koupelna odkrývá svérázné řešení nespokojenosti se životem. „Mám hodně práce, jsem sama na domácnost... chtělo by to více času...," vítá návštěvníky v pokoji rozléhající se záznam hlasu skutečné alkoholičky, které autorky pokoje přezdívají Marie Novotná. Potemnělé místnosti dominuje papírová vana s bílým závěsem, kterým prosvítá silueta hlavní hrdinky pokojového příběhu, jako by se žena reálně koupala. 

„Měly jsme tady možnost dostat se z dvojrozměrného prostoru do trojrozměrného a zpracovat pro nás zajímavé téma posedlosti," řekly pro Blesk.cz Markéta Knorová a Alžběta Moravcová, autorky interaktivní instalace Odtok. Studentky využily dovedností z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kde se věnují ilustraci i vyprávění příběhu.  

Změř si sociální kredit

Další z místností kriticky reaguje na tzv. sociální kredit, tedy systém, který Čína připravuje, aby mohla hodnotit své občany. Na základě různých aspektů jejich chování pak rozhodne, k jakým veřejným službám mohou mít přístup. V místnosti si návštěvník může stisknout tlačítko, hned poté ho nasnímá kamera a odečte náhodný počet bodů kreditu. „Žádný internet,“ vyskočí pak na obrazovce nekompromisní verdikt. Za koncepcí pokoje stojí studenti Digitálního designu zlínské Univerzity Tomáše Bati.

Novinky letoška

Letošní ročník má hned několik novinek. Tou první je již zmiňované téma, dalším jsou každovečerní kurátorské diskuze (od 18:00 do 19:00) a první kurátorský pokoj,  který ztvárnila umělkyně a kurátorka Magdalena Jadwiga Härtelová, která svoji působnost tříští mezi Prahu, Berlín a americké San Francisco. „Pokoje jsem sledovala už od svých kurátorských začátků. Díky energii mladých umělců byla výstava vždy inspirativně svěží a nebojácná, možná také tím, že nebyla svázána tradičním prostředím bílých galerijních zdí,” říká Härtelová.

Její pokoj, nesoucí název Svéráz národního lovu, se zamýšlí nad svérázností umělce, která je podle ní „používána jako výmluva či omluva pohrdavého, ignorativního či toxického chování, které se snaží postavit nad běžnou společnost“.

Kdy: 8. listopadu od 19:00 do 23:00, 9.–17. listopadu od 11:00 do 21:00
Kde: Desfourský palác, Na Florenci 21, Praha 1
Vstupné: 130 Kč / 100 Kč student / 70 Kč studenti uměleckých VŠ
Doprovodný program objevíte tady.

Projděte si s námi Desfourský palác:

Fotogalerie
50 fotografií