Pivo, víno, koláče, cukrová vata, perníčky a také burčák – zkrátka vše, co k dobré pouti patří, bude tradičně k dostání ve dnech 28. a 29. září na Proseku u kostela sv. Václava. A zrovna tak jako pochutiny, nebudou chybět také kolotoče, které zařídí vyhlášený kolotočář Karel Helfer s rodinou, či nejrůznější pouťové atrakce včetně doprovodného programu.

Přijede se podívat i sám kníže

Ten vypukne v sobotu už v 11:00 a protáhne se do večerních hodin. Svatováclavskou pouť slavnostně zahájí starosta devátého městského obvodu Jan Jarolím (ODS) v 13:30, a pak už se jen lze těšit například na Pražský pouťový orchestr, Kabát revival West, Hradišťan a Jiří Pavlica, loutkové i hrané divadlo pro nejmenší.

„V den české státnosti pozdraví návštěvníky prosecké pouti i kníže Václav se svou družinou v podání členů místního Spolku za veselejší Střížkov,“ zve na akci tištěný zpravodaj vysočanské radnice Devítka. O obyčejný příjezd se přitom jednat nebude, zdejší obyvatelé patronovi českých zemí hodlají uspořádat přivítání, jak se sluší a patří.

Vystoupí kejklíři, žongléři i tanečníci. K nepřehlédnutí budou také ukázky letů dravců, a pro mlsné jazýčky se budou vařit i středověké pochutiny jako třeba šoulet, sedlácká polévka, masová placka nebo pohanková kaše s medem a hruškami. Součástí pouti bude také Svatováclavský pochod, který organizuje Klub českých turistů, k uctění české státnosti, který v délce 25 kilometrů vede právě z Proseka do Staré Boleslavi ke kostelu sv. Václava.

Fotogalerie
5 fotografií