Národní dům na Vinohradech patřil v sobotu 7. září fanouškům světa Harryho Pottera. 700 lidí se zde sešlo na Potterfestu a uteklo od mudlů a mětské šedi. Jedním z pozvaných hostů byl i programový ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Müller, který částečně může za to, že se podobná setkání v Česku konají.

V roce 1998 byl zrovna s nakladatelstvím na prestižním knižním veletrhu ve Frankfurtu. Harryho Pottera nepotkal u britského stánku, ale v metru: „Knížku četla neznámá dívka a mě zajímalo, co čte. To bylo poprvé, co jsem potkal Harryho Pottera,“ vzpomíná Müller. O něco později vyšla kniha taky v jeho oblíbeném německém nakladatelství Carlson, které se specializuje na komiksy. „Říkal jsem si, proč to dělají? A to byl druhý popud, kdy jsem si řekl, že něco na tom bude,“ směje se milovník komiksů.

Legrácky a drobnosti

Nechal si proto z Británie poslat Harryho Pottera a knížka jej uchvátila: „Když jsem knížku četl, líbily se mi drobné nápady a legrácky, které byly přítomné v celé sérii. Kupříkladu Albus Brumbál má na noze vytetovaný plán londýnského metra, to mě nesmírně bavilo a humor Rowlingové mě nadchl,“ popisuje první okouzlení Harryho Potterem.

V roce 2000 u nás vyšel první díl, dva roky před tím, než měl v Česku premiéru film s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Nakladatelství tehdy organizovalo celou řadu akcí a rozdmýchávalo potterománii, které trvá i dodnes. Ondřej Müller nechápe, jak se z toho mohl stát tak obří fenomén. A co se mu na knize nejvíc líbí?

Přátelství jak od Foglara

„Mám nesmírně rád přátelství mezi postavami, konkrétně Harryho, Rona a Hermiony a samozřejmě pak dalších postav na Nebelvírské koleji. Osobně mi to připomíná přátelství foglarovek, které jsem měl rád,“ prozrazuje objevitel Harryho Pottera. Za necelých dvacet let se podle Müllera prodalo přes 2 miliony knížek z čarodějnického světa. Výrazně k tomu přispěly i navazující knihy o fantastických zvířatech nebo famfrpálu.

Podle zaměstnance nakladatelství se filmový prequel „Fantastická zvířata a kde je najít“ povedl: „V rozhovorech jsem říkal, že bych si přál, aby Harry Potter zůstal tak, jak je, a nikam nepokračoval. Veškerá pokračování Tři mušketýři po deseti, dvaceti letech to je podle mě natahování a rozmělňování dobrého příběhu. Teď musím říct, že Rowlingová mě příjemné překvapila, protože úplně přenesla děj o mnoho desítek let dozadu k postavě Scamandera Mloka, co by autora učebnice Fantastická zvířata. V ní se psalo, že s někým bojoval a zvítězil, v Bradavicích se na něj vzpomíná jako na podivína, co se zajímal o zvířata. To mi přišlo úžasný, protože je to tajuplná postava a Rowlingová umí děj rozvinout,“ chválí filmové pokračování Harryho Pottera.

Fotogalerie
9 fotografií