Vosková chlouba Londýna vznikla už roku 1835. Pro svou 24. pobočku si majitelé Muzea Madame Tussauds z firmy Merlin Entertainments vybrali českou metropoli, kde v Celetné ulici 6 v pátek otevírají. „Jsme nejen první u nás, i ve východní a střední části Evropy. Je to také poprvé, kdy muzeum svěřili provozovateli mimo vlastní síť,“ prozradil Blesku Zdeněk Kočík, šéf Wax Musea Prague, s nímž Britové uzavřeli dohodu.

Na čtyřech podlažích návštěvníky čeká na 40 dvojníků voskových hvězd sportu, hudby či filmového plátna. Hned u vstupu je vítá akční hrdina Bruce Willis. U skleničky fešák George Clooney, fotku si uděláte i s „Pretty Woman“ Julií Robertsovou. David Beckham vás možná nechá kopnout do míče a síly poměříte s boxerem Muhammadem Alim. „České stálice představují Karel IV. a jeho čtyři manželky, Mistr Jan Hus, Rabi Löw, ale i Václav Havel, prezident T. G. Masaryk a mnozí další,“ láká Kočík. 

O krásu pečují každé ráno 

Nejen živým lidem, i voskovým celebritám začíná den péčí o zevnějšek. „Každé ráno maskér kontroluje účesy a případné šrámy na obličejích. Figurínám se čistí boty a speciálním vysavačem oděv,“ prozradil Kočík. „Převlékají se jednou za půl roku, každá má náhradní kostým i pro případ nějaké nehody.“ Jeden z nejnáročnějších obléká Karel IV.

Jak se rodí figuríny

Každá vystavená figura je unikát, tomu odpovídá i cena. Výroba původních českých z Wax Musea Prague vychází na zhruba 300 tisíc korun za jednu. Cena jedné z Londýna je až milion korun. Za jejich výrobou je spousta práce. „Sochař nejprve vytvoří hlavu osoby, ta se pak odlévá do speciálního vosku. Polotovar pak putuje k designérům – vlásenkářům, kteří jim vlásek po vlásku vytvoří účes, ale i strniště na tváři, obočí a podobně,“ popsal Kočík. Budoucí sochy pak dostanou oči, implantáty používané i lidmi. Pak zuby, mejkap, kostým a mohou do světa.

Na dokončení čekají i Karel Gott, Miloš Forman a mnoho jiných. Poznáte Jana Saudka? Další světové hvězdy dorazí do konce roku z Londýna.
Autor: David Malík, Ivan Hladík

Kdo byla Marie Tussaudová

Než mladičké Marii Tussaudové (†88) začali francouzští revolucionáři nosit v koších hlavy popravených přímo od gilotiny, aby vytvářela jejich posmrtné masky, výrobu voskových odlitků a figur se naučila od svého strýce, lékaře Philipa Curtiuse (†53). Po jeho smrti se roku 1802 přestěhovala do Velké Británie. Přivezla sebou řadu svých exponátů. Stálé muzeum voskových figur zřídila v ulici Baker Street v Londýně roku 1835. Její první voskové dílo byla v roce 1777 figurína básníka Voltaira (†83), poslední pak roku 1842 vlastní podobizna.

Slovutná madame Marie Tussaudová na fotografii z roku 1784, kdy jí bylo 24 let. První figurínu vytvořila, když jí bylo pouhých 17 let.
Autor: David Malík, Ivan Hladík

Co, kde, kdy, za kolik

Museum Madame Tussauds Praha

Kde: Celetná 6, Praha 1

Kdy: Denně 10:00 až 21:00

Za kolik: 290 korun dospělí, 580 korun rodinné (dva dospělí za plnou cenu, až tři děti zdarma), 220 korun senioři a ZTP/P. 

Blesková zpráva 

Majitelé značky Madame Tussauds si potrpí na dokonalost. Průběžně sledují spokojenost návštěvníků, ta nesmí být nižší než 90 %. každý provozovatel se musí řídit téměř stostránkovým manuálem, který stanovuje i jak stoupat na štafle.

Fotogalerie
19 fotografií