Stand-up comedy, žánr, kdy komik stojí sám před publikem a baví ho jen za pomoci mikrofonu, má v Česku řadu příznivců. Díky televizním pořadům a sdílení videí na YouTube získal v posledních letech velkou popularitu.

Na festivalu vystoupí zástupci nejrůznějších komediálních skupin, kteří spolu běžně nevystupují. Lákadly budou podle pořadatelů vystoupení zahraničních hostů Gabriela Žifčáka a Jakuba Lužiny. Na festivalu se dále představí Lucie Macháčková, Martin Jirman, Nikola Džokič, Martin Filippi, Jan Studnička, Dominik Heřman Lev, Tomáš Reitz, Kateřina Hašková, Jiří Charvát, Miloš Čermák, Tigran Hovakimyan, Jiří Jakima, Tomáš Plhoň a Jaroslav Cerman. Další informace k festivalu jsou dostupné na webu.

Další platformy

Čeští stand-up komici, jejichž američtí předchůdci vystupovali v barech, dostávají prostor i v televizním vysílání. Do Česka se formát dostal v roce 2006 díky kabelové stanici HBO a pořadu Na stojáka, který později převzala Česká televize. Před třemi lety začala vysílat podobný pořad pod názvem Comedy Club s Tomášem Jeřábkem coby moderátorem televize Prima.

Na rozdíl od světového trendu čeští účinkující v některých případech vystupují pod pseudonymem. Například Michal Kavalčík je známý jako Ruda z Ostravy a muzikantka a překladatelka Adéla Elbel, zástupkyně brněnské scény stand-up comedy, je „drsná brunetka“ jako variace na „blbou blondýnu“ Ivu Pazderkovou.

Historie

Stand-up comedy svou historií sahá až na přelom 18. a 19. století do Anglie. Za zakladatele jeho moderní formy je považován americký kontroverzní komik Lenny Bruce, o němž byl v roce 1974 natočen film Lenny. Bruce vystupoval v 50. a v 60. letech a poutal pozornost především tím, že ve svých výstupech otevřeně komentoval rasismus, politické poměry a sexualitu. Ve světě i v českém prostředí je při stand-up vystoupeních časté používání vulgarismů.