Paví tokání je v plném proudu a samcům narostla překrásná dlouhá péra. Natřásat je a ukazovat světu budou zhruba do poloviny května, kdy námluvy skončí. „Nejsou to ocasní péra, ale takzvané nadocasní krovky, které jim po jaru zase vypadají. Nyní slouží jako lákadlo pro samičky a také jako varování pro soupeře, že území a především samice jsou obsazeny,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Pokud soupeř nehodlá odejít, je čas na souboj. „Vyskakují proti sobě, přestrkávají se, ťukají do sebe nohama,“ popisuje střet pavích samců zooložka. Pávi se ale neperou na potkání. Souboj, při kterém vzlétají do vzduchu, je pro ně vysilující, a tak než se do něj pustí, pokusí se soka přesvědčit k dobrovolnému ústupu rituálem. Při něm se před sebou natřásají, předvádějí, kdo je krásnější a silnější.

Boj o »ošklivky«

Kráska a zvíře – tak tohle u pávů neplatí. Zatímco nápadníci září barevnými vzory, jejich nenápadné vyvolené z lidského pohledu půvabem svět neoslní. Má to ale svůj praktický důvod. Samičky sedí na vejcích a pečují o potomky v hnízdech v podrostu a listí na zemi. Jejich krycí zbarvení je tak chrání před predátory.

Pohled na paví péra je až mysticky kouzelný.
Autor: Zoo Praha - Petr Hamerník

Jak svést pávici

Nejsou to pávice, kdo se snaží při námluvách zalíbit, ale jejich kavalíři. Před samičkami předvádějí svůj vějíř a tanečky. Čím větší a okázalejší jejich paví »ocas« je a čím déle se dokáže samec v tanečním rituálu předvádět, tím je v očích své vyvolené nejen krásnější, ale hlavně fyzicky zdatnější. Je to signál, že jeho geny stojí za to, aby si ho vybrala za partnera. Pávi jsou chováni již tisíce let a jsou národním ptákem Indie.

Fotogalerie
12 fotografií