Program Prague Pride 2018

Na tvorbě programu Prague Pride se v roce 2018 podílelo celkem 54 organizací, mezi kterými je i 16 těch, které se nezaměřují na LGBT téma, ale vyjádřily mu podporu. Premiérou bude například spolupráce s Linkou bezpečí, která představí nejčastější otázky LGBT dětí, které se na ni obrací, i jejich rodičů.

Rodinné téma letošního ročníku Prague Pride budou reflektovat i diskuze o tom, co si představit pod pojmem tradiční rodina, nebo diskuze o přínosu duhových rodin pro zbytek společnosti. Přednášky se dotknou i problému střetu LGBT komunity a náboženství, jako je přijímání LGBT dětí ve věřících rodinách.

Premiérovou spolupráci s festivalem zažije i projekt Gendreman. Ten chce na festivalové půdě otevřít diskuzi o stavu mužství v Česku. Do diskuse se dostane i stále aktuální problém sexuálního obtěžování ve veřejných prostorech. K tomu připravila workshop a diskuzi organizace Konsent.

Hudba na Prague Pride 2018

Festival není jen o diskuzích na vážná témata, ale lidé se na něm mohou bavit i dobrou hudbou. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit například na open air hudební show Dance Divas pořádanou producentem Janisem Sidovským.

Hudební fanoušci si přijdou na své v pátek 10. srpna, kdy u Křižíkovy fontány vystoupí na tři desítky interpretů. Své umění předvede například miláček českých diváků soutěže Eurovision Mikolas Josef nebo vítězka další oblíbené soutěže SuperStar Tereza Mašková.

Hlavní hvězdou večera ale bude Heather Small z legendární kapely M People. Chybět ale nebudou ani další české hvězdy jako Dara Rolins nebo Ilona Csáková.

Podrobný program Prague Pride najdete ZDE

Průvod Prague Pride 2018

Tradičním vrcholem festivalu bude Duhový průvod, který projde Prahou v sobotu 11. srpna. Ten připomene, že gayové a lesby v Česku stále nemohou adoptovat nebo si přisvojovat děti. Zároveň upozorní na to, že registrovaní partneři nemají nárok na věci, které v manželství považujeme za běžné, jako je společné jmění nebo vdovský či vdovecký důchod.

Zároveň však průvod bude i oslavovat. Především nedávné úspěchy LGBT komunity. Tím největším bude zřejmě předložení zákona, který by otevřel institut manželství i párům stejného pohlaví, jehož vznik navíc podpořila i rekordní petice.

Novinky čekají i na Duhový průvod. V něm se poprvé objeví Maršálové a Maršálky Prague Pride. Podle organizátorů se tohoto čestného označení dočkají LGBT aktivisté a aktivistky, jejichž práce pro komunitu si zaslouží uznání a zviditelnění.

Letošními Maršálkami Prague Pride se stanou nizozemská transgender modelka Loiza Lamers, která svým příkladem inspiruje obyčejné lidi, a Jana Kociánová, zástupkyně starší generace lesbických Češek, která se nebojí otevřené diskuze a pravidelně vystupuje v médiích. Maršálem se pak stane dětský psycholog Václav Mertin za své otevřené respektu plné jednání s rodinami s gay a lesbickými rodiči.

Trasa průvodu Prague Pride 2018

Duhový průvod vyrazí v 12:30 z Václavského náměstí. Vzhledem k plánovaným rekonstrukcím ve spodní části náměstí půjde Opletalovou a Hybernskou ulicí na Náměstí Republiky. Odtud se již vydá po klasické trase Revoluční – Řásnovka – Dvořákovo nábřeží – Čechův most – schody na Letnou.

Během průvodu dojde k postupnému uzavírání ulic. V době od 12.00 hodin do ukončení průvodu se omezení týká těchto komunikací: Václavské náměstí, Opletalova, Hybernská, náměstí Republiky, Revoluční, Řásnovka, Klášterská, Dvořákovo nábřeží, náměstí Curieových, Čechův most, nábřeží E. Beneše.

Změny se dotknou také pražské hromadné dopravy. „Přibližně od 13.15 hodin do 14.45 hodin bude omezen provoz tramvají a autobusů v oblasti náměstí Republiky, Revoluční, Na Františku a Čechův most,“ informoval magistrát. Více informací naleznete na webu Dopravního podniku.

Tak jako každým rokem, i letos budou nad hladkým průběhem akce dozorovat policisté ČR . Vzhledem k předpokládané účasti většího počtu osob budou policisté věnovat pozornost i doprovodným akcím, které se v souvislosti s tímto festivalem celý týden konají,” uvedl v tiskové zprávě Jan Daněk. „Bezpečnostní opatření k těmto doprovodným akcím budeme vyhodnocovat individuálně a podle potřeby dostatečným počtem sil zajišťovat veřejný pořádek.”

Video
Video se připravuje ...

Během Prague Pride se zranil jeden účastník, spadl z jednoho z vozů. aktu.cz

Fotogalerie
99 fotografií

V Evropě se nekonají pouze duhové průvody. Již 14 let gayové volí i nejlepší auta.