Oslavy prvního roku otevření veřejnosti Werichovy vily pojali organizátoři sladce podle mlsných jazýčků návštěvníků, kteří sem míří. „Samozřejmě je to věc, která se přímo nabízela, pan Werich měl sice raději kořeněná ostrá jídla, jak nám prozradila paní Tůmová, jeho ošetřovatelka, ale jídlo bylo jeho vášní, byl velký gurmán… Čokoládování se bude líbit především dětem, pro které je primárně určené,“ vysvětlovala mluvčí Weichovy vily Jana Ripplová, proč se rozhodli hostit návštěvníky právě sladkým. Děti by rozhodně pálivá jídla neocenily.

Slané rychlovky pro návštěvy

Jan Werich kořeněná a pikantní jídla přitom miloval. Nečekané návštěvy byly vždy pohoštěny rychlovkou z kuchyně, kterou připravovala Eva Tůmová, rodinná přítelkyně a později i pečovatelka v době, kdy byl herec v pokročilém věku. Mezi oblíbené pokrmy, které měly u návštěv největší úspěch, patřily například škvarkové placky a toasty, které se v tehdejší české kuchyni běžně nepodávaly.

Video
Video se připravuje ...

Werichova vila má za sebou rok. Eva Fornálová

Kalifornské toasty

Jan si oblíbil kombinaci ovoce a masa, což u nás v té době nebylo zvykem. Ne že by mu nechutnala tlačenka... Tousty ale byly velkým hitem, když sem přijel někdo ze světa,“ prozrazuje Eva Tůmová, která chystala pro návštěvy šunkové toasty s broskví, které byly pro cizince lehčí než řízek či svíčková se šesti knedlíky. Od návštěvy Kaliforňanů už se ve vile tohle jídlo podávalo pravidelně, a tak na něj dodnes hospodyně vzpomíná jako na Kalifornské toasty.

Škvarkové placky

Další dobrotou, která se tady podávala, byly placky ze škvarků. „Tohle jídlo mělo ohromný úspěch, takže jsem škvarkové placky dělala pro vzácné návštěvy,“ vzpomíná Tůmová. Tento recept ovšem není nápadem herce, jako předchozí pochoutka, ale jedná se o rodinný recept Evy, která placičky jedla už jako malá holčička od své vršovické babičky. Jak na to se dozvíte při návštěvě Werichovy vily.

Rok od otevření

Werichova vila byla znovu otevřena veřejnosti v červnu 2017. Expozice věnovaná významným obyvatelům vily, především Janu Werichovi, jeho současníkům, tvorbě a době byla v prosinci 2017 rozšířena v duchu „Jak to bylo u Werichů“. Nyní si tak můžete projít celý domov herce křížem krážem, nahlédnout do jeho pracovny, zjistit recepty jeho oblíbených jídel, podívat se dokonce do sklepení, kde stojí velký Golem. Do budoucna můžeme očekávat další rozšíření výstavy. Co nové přibude, ale mluvčí Ripplová prozradit nechtěla. Aktuální program dění ve Werichově vile objevíte tady.

Fotogalerie
47 fotografií