Značku založili v roce 1903 Američané Wiliam S. Harley a Arthur Davidson v Milwaukee ve státě Wisconsin, a letos tedy slaví 115 roků produkce motorek, jež se mezitím staly legendou.

„Chtěli jsme místo, které bude mimořádně atraktivní a přitažlivé. Praha a Česká republika to splňují,“ vysvětlil výběr místa Trevor Barton, manažer péče o zákazníky firmy H-D International. Pomohl i fakt, že 90 let fungování zároveň oslavuje český H-D Club, jenž je nejstarším nepřetržitě fungujícím fanklubem světa! Přijet má víc než 100 tisíc lidí z 71 zemí, mj. až z Fidži, Portorika anebo zpoza polárního kruhu.

Prodloužený »motorkářský« víkend (4. – 8. 7.) odstartuje koncert skupiny Rolling Stones v pražských Letňanech. Hlavní atrakcí však má být sobotní spanilá jízda historickým centrem Prahy, na kterou se ve třech vlnách vypraví čtyři tisíce motocyklů. „Startujeme na Letné a pojedeme přes Václavské náměstí, okolo právnické fakulty na náměstí Jana Palacha. Tam bude krátká zastávka. Poté Chotkovou ulicí, přes Letnou a zpět na holešovické Výstaviště,“ popisuje trasu spanilé jízdy Martin Heřmanský z H-D International. Další kvanta motorkářů se během čtyř dnů v Česku chystají na vlastní projížďky po celých Čechách.

Holešovické Výstaviště pak bude srdcem celé akce, kde budou probíhat koncerty, nejrůznější motorkářské show i soutěže pro návštěvníky všech věkových kategorií od dětí až po seniory.

A k vidění bude i unikátní výstava 150 nejslavnějších modelů. „Budou to opravdové rarity, například Harley-Davidson F1000 Race z roku 1929, nebo renovovaný a funkční harley z roku 1918,“ uvedl Michal Stach, který je zodpovědný za výstavu. K vidění bude také 50 speciálně upravených strojů, což jsou učiněná umělecká díla na dvou kolech.

Pivečko? Ale klidně...

K oslavám 115 let H-D navaří Staropramen i várku oficiálního piva. Je ale nealkoholické, aby ho na akci měli možnost pít i motorkáři.

Do ringu zlákali legendu

Vedle aktivit, které souvisejí s motocykly, proběhne v Tipsport areně také mistrovství Evropy v thajském boxu. V pátek večer 6. července se v ringu objeví i Buakaw Banchamek (dříve Buakaw Por. Pramuk), legenda bojových sportů.

Video: Harley Davidson

Video
Video se připravuje ...

Harley Davidson Markéta Volfová, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz/Warren James Chadwick - Harley drifter

Fotogalerie
12 fotografií