Národní muzeum spolupracuje s Generálním ředitelstvím Památek a muzeí Syrské arabské republiky už dva roky. „Snažíme se pomáhat dodávkami pro nás celkem běžného materiálu, ať už jsou to nástroje, chemikálie na ošetření konzervátorství a restaurování jednotlivých předmětů, které se sváží z jednotlivých lokalit, které byly poničeny,“ prozradil ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Materiální pomoc

Dopravili jsme tam materiál za více než 2 miliony korun. Je připravena další zásilka v hodnotě 1,5 milionu korun, kterou se tam snažíme ve spolupráci s Armádou České republiky dopravit přímo do Damašku. Bohužel ta situace, která nyní nastala v Sýrii, zamezila vojenskému letu,“ prozradil ředitel Michal Lukeš o pomoci.

Video
Video se připravuje ...

Češi pomáhají dva roky v Sýrii. Zachraňují tady kulturní památky. Eva Fornálová

Dědictví Sýrie v Čechách

Jakmile se situace uklidní, nový letoun bude záhy vyslán. Při té příležitosti se k nám do Česka dostanou i tamější vzácné památky. „V Damašku máme připraveno asi dvacet artefaktů,“ popisoval, že se jedná o různé kameny a bronzy z různých lokalit Sýrie. „Tady následně budou restaurovány. U toho bychom rádi školili syrské odborníky v moderních technologiích restaurování. Přestože jsou na docela dobré úrovni, tak za těch sedm let konfliktu jsou odříznuti od nejmodernějších technologií,“ sdělil Lukeš.

Výstava Archeologické dědictví Sýrie. Pět let krize 2011 - 2015

Syrské památky nebudou viděny pouze očima českých a syrských restaurátorů. „Do roku až dvou bychom rádi uskutečnili výstavu v opravené historické budově Národního muzea,“ prozradil. Původně měly být odhaleny už teď. A tak původně zamýšlenou výstavu nahradila tahle panelová, která odhaluje, v jakém tragickém stavu jsou vlivem krize archeologické památky. „Jsme svědky záměrného ideového a ideologického ničení některých památek,“ tvrdí ředitel Národního muzea.

Výstava, která bude k vidění v nové budově Národního muzea do 10. června tohoto roku. Panelovou výstavu doplňují tři exponáty, které jsou ve sbírkách Národního muzea, a které pochází ze syrské lokality Palmýra. Při prohlížení jednotlivých snímků a pročítání textů získáte podrobné informace o pěti letech krize od roku 2011, které mapují i nelegální archeologické vykopávky. 

Fotogalerie
23 fotografií