Toulcův dvůr na území Prahy 15 by mohl díky své obří rozloze pojmout dvě Václavská náměstí nebo více než deset fotbalových hřišť. Jde o statek s přilehlou přírodní zahradou, která pokrývá neuvěřitelné množství služeb a aktivit. Provozovatelé se rozhodli, že je čas pokusit se celý areál ještě rozšířit.

Počet návštěvníků Toulcova dvora neustále roste. V loňském roce ho navštívilo 45 tisíc lidí. „Máme snahu o rozšíření, protože se nám už sem ti návštěvníci prostě nevejdou. Určitě bychom na nových pozemcích chtěli mít další prostor, aby sem lidé mohli přijít, podívat se a zároveň si to tu všechno prožít. Aby sem lidé nešli jako do parku, aby věděli, že jsou v Praze, ale zároveň v přírodě,“ vysvětluje celý záměr předsedkyně Toulcova dvoru Lenka Skoupá.

Součástí jsou také biotopy - například tento mokřad.
Autor: Daniel Vitouš

Přírodní část celého areálu nabízí rozmanitou krajinu, a tak tady narazíte na mokřad, květnatou louku, ale i suchou step. Ačkoliv je prostor obklopený sídlištními paneláky, návštěvníci se ocitají v tradiční venkovské krajině se sadem, políčky a pasoucími se zvířaty. Mezi tím vším se nacházejí také třídy lesní školky. Do Toulcova dvoru také vyrážejí přespolní školy a školky na exkurze.

Poslechněte si, co všechno ještě Lenka Skoupá k záměru rozšiřovat Toulcův dvůr prozradila:

Ráz statku a volné krajiny by se podle Lenky Skoupé měl rozhodně zachovat i po zamýšleném rozšiřování. Aktivity, které Toulcův dvůr provozuje a pořádá, dokážou zaujmout seniory i ty nejmenší děti – díky mateřskému centru dokonce i ty, které se ještě nenarodily. „Toulcův dvůr je nejznámější velkými sobotními akcemi, ať už je to blížící se mikulášský jarmark nebo třeba velikonoční jarmark, ale i velké osvětové akce, jako je třeba Den Země, Den zvířat a podobně,“ dodala Lenka Skoupá.

Prohlédněte si rozmanitou krásu přírodní zahrady Toulcova dvoru:

Fotogalerie
17 fotografií