Svatomartinské slavnosti na náplavce jsou vůbec těmi prvními, které mohli Pražané v metropoli zažít. „Před sedmi lety se slavnost nejprve odehrála na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde jsme provozovali farmářský trh, ale poté, co si radnice Prahy 3 v roce 2014 naši slavnost uzurpovala, museli jsme se přesunout na náplavku,“ prozradil organizátor Jiří Sedláček, který si změnu pochvaluje.

Tradiční akce nabídla při sedmém ročníku k ochutnání mladá vína od 25 vinařství z celého Česka. Během těch let se zvýšilo povědomí návštěvníků o kvalitě vín. „Pražané a návštěvníci z větších měst už dávno nejsou ti naivové, kterým může potměšilý vinař nalít cokoliv. O víno mají zájem mnozí i do hloubky a také vinařské oblasti často navštěvují,“ vysvětloval Sedláček.

Video
Video se připravuje ...

Takto to tady vypadalo Eva Fornálová

A je tomu opravdu tak. Návštěvníci pečlivě ochutnávali jedno víno po druhém, aby si na konci dne mohli domů odnést jen ta nejlepší. „Chodíme sem každý rok, kdy tu strávíme celý den. Je to už taková naše tradice,“ prozradila Kateřina se sklenkou vína v ruce.

Víno na svatého Martina

Svatomartinské víno si lidé slavnostně přiťukávají právě 11. listopadu v 11 hodin dopoledne. Jedná se o mladá vína, která mají svěží a ovocitou chuť díky tomu, že zrála pouhých pár týdnů. 

Podívejte se na fotografie z akce:

Fotogalerie
23 fotografií