Pro návštěvníky je nejzajímavější částí ta, která je věnována bývalému prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi, konkrétně jeho bytu. Když byl jmenován československým prezidentem, byla celá jeho rodina ubytována v prozatímním bytě, dokud jim architekt Kamil Hilbert nenavrhne hezčí a lepší místo.

Píchli nás do jednoho bytu, tam blízko defenestrace, a už to jelo,“ stojí na tabuli výňatek slov z úst dcery prezidenta Alice Masarykové k tehdejšímu bydlení. Na tabuli si pak můžete prohlédnout, v čem žila prezidentská rodina. Nechybí fotografie rodinného salonku, velké pracovny Masaryka z roku 1928, květinové chodby i zlatého salonu s harfou.

Nejen Masaryk

„V expozici ve Starém královském paláci návštěvníci uvidí, jak se Hrad změnil ze zchátralého znaku habsburské moci v symbol nové demokratické republiky,“ prozradil Jakub Tichý, mluvčí Správy Pražského hradu.

Kromě změny stavební podoby výstava zachycuje i výsledky rozsáhlého archeologického a stavebněhistorického průzkumu, který během obnovy Hradu probíhal. „V expozici budou akcentována jména stavitelů Kamila Hilberta a Karla Fialy či archeologa Ivana Borkovského. Návštěvníci ale nepřijdou ani o trochu jiný pohled na architekta Josipa Plečnika,“ prozradil Tichý.

Výstavu pořádají Správa Pražského hradu ve spolupráci s Archeologickým ústavem Praha jako prolog k oslavám 100. výročí české státnosti, potrvá až do 6. května 2018.

Ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
55 fotografií