„Dostali jsme příležitost slavnostně otevřít veřejnosti část hlavní budovy karlínských kasáren. Rádi jsme u zpřístupňování historických objektů Pražanům. V tomto případě se jedná o kulturní památku z doby,“ prozradila dramaturgyně Denisa Václavová.

První patro bylo otevřeno při příležitosti zahájení festivalu současného umění 4 plus 4 dny v pohybu. Při prohlídce prvního patra se tak zároveň mohou Pražané kochat nejen starými prostory, ale také výstavou nazvanou AMIWHATIAMTHINKINGABOUT.

Kurátoři Tomáš Svoboda a Ondřej Chrobák vybrali aktuální velkoformátové objekty, malby a instalace celkem třiceti autorů. Ty si mohli návštěvníci prohlédnout ze stezky dlouhé 384 metrů vytvořené z kovové lešenářské konstrukce.

Kromě neobvyklé výstavy v neoklasicistních kasárnách čekalo na návštěvníky lešení. Stoupání tady bylo od pěti do 65 procent, při kterých se návštěvníci dostali až do osmimetrové výšky. „Trochu mě to děsilo, ale má to neskutečnou atmosféru,“ hodnotila svůj zážitek Kamila (23).

Nejen výstava

V Kasárnách Karlín se teď v rámci festivalu současného umění můžete vydat nejen na nevšední zážitek na lešení. V následujících dnech tady až do 14. října chystají divadelní site-specific projekty, diskuse a přednášky.

Nebude chybět ani projekce snímků amerického filmového undergroundu, video performance Cristiny Maldonado a studentů DAMU, nebo výtvarné dílny a interaktivní instalace pro děti, které připravila platforma Máš umělecké střevo? Nebude také chybět kavárna a bar s večerními DJs.

Fotogalerie
50 fotografií