Ondřej Sekora byl vášnivý fanoušek říše hmyzu, spisovatel, ilustrátor, novinář, karikaturista a také velký sportovní fanoušek. Ve sportovní redakci v novinách také začínal, později se velmi aktivně věnoval ragby. A také Ferdovi Mravencovi.

Poprvé ho nakreslil právě před 90 lety, později se stal hrdinou řady knih, gramofonových desek, divadelních představení, televizního seriálu a naposledy i stejnojmenného muzikálu.

Jako malého kluka ho poznamenalo brzké úmrtí táty, povoláním učitele. Zemřel, když bylo budoucímu spisovateli sedm. Ondřej pocházel ze šesti sourozenců a pro sebe si objevil svět kreslení a hmyzu. Od dětství sbíral brouky a tento celoživotní koníček se později zásadně projevil i v jeho tvorbě. Ta je už dnes nesmrtelná.

„V roce 1930 se Sekora podruhé oženil s Ludmilou Roubíčkovou, s níž měl syna Ondřeje. Po této linii se dědictví po významné postavě české historie dostalo až ke mně,“ říká jediná dědička Sekory Jana Kolar, která v současné době žije ve Švédsku.

Poprvé se tedy postavička s puntíkovaným šátkem objevila v novinách v roce 1927. Po úspěchu prvních příběhů po roce 1933 vycházely gramofonové desky, knížky, v roce 1940 mělo na pražských Vinohradech premiéru představení Ferda Mravenec.

Důkazem o tom, že Ferda Mravenec žije a baví děti dodnes, je fakt, že v březnu měl premiéru stejnojmenný muzikál v pražském Divadle Hybernia, od té doby jsou jeho představení ve většině vyprodaná.

„Před válkou se svými kresbami a také články v novinách vysmíval Hitlerovi, navíc měl manželku židovského původu, a tak během války skončil v nacistickém lágru, kde s hercem Oldřichem Novým secvičili divadélko s maňásky z brambor,“ připomíná pořadatel výstavy Lešek Wronka, který nedávno v Divadle Hybernia uvedl i svůj muzikál s Ferdou Mravencem.

Osmiletá dcera producenta Janečka: Má za sebou první premiéru u konkurence!

Video
Video se připravuje ...

Osmiletá dcera producenta Janečka: Má za sebou první premiéru u konkurence! Petr Soukup, Milan Kípeť

Fotogalerie
7 fotografií