Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je divné slavit Ježíšovo ukřižování.“ Jak vnímají Pražané Velikonoce?

/
  • Jak slaví Pražané Velikonoce?
    17. dubna 2017 ● 15:38

    Deštivé počasí a prudký pokles teplot odradily většinu potenciálních koledníků od pobíhání s pomlázkou. Řada Pražanů tak českou tradici oželela. Ne všichni se ale nechali pošmournem znechutit. Blesk.cz vyzpovídal pár místních s otázkou, jak slaví v hlavním městě Velikonoce.

  • 1.

    Martin (29)

    Martin Velikonoce slavil jako malý. Pro velkoměsto se to prý nehodí.
    Autor: Eva Fornálová
    Martin (29) slavil Velikonoce jako malý. „Tehdy jsme chodili s kamarády ze školy vyšupat spolužačky. Dnes už ale Velikonoce neslavím. Přijde mi to jako přežitek,“ svěřil se se svým pohledem na tyto svátky Martin.

  • 2.

    David (31)

    David Velikonoce vnímá jako den volna.
    Autor: Eva Fornálová
    David zase vnímá pondělí jako den volna. „Přijde mi zvláštní slavit ukřižování Ježíše, ačkoli následně přišlo zmrtvýchvstání,“ vysvětloval svůj postoj ateista David (31), kterého redaktorka odchytla při cestě na oběd s rodiči.

  • 3.

    Viktor (27)

    Viktor si upletl vlastní pomlázku. Tradice dodržuje.
    Autor: Eva Fornálová
    Viktor (27) ale Velikonoce slaví. Pomlázku si dokonce upletl sám. „S přítelkyní jsme si zašli na procházku, abych si udělal vlastní. Vyráběl jsem si ji tedy už v sobotu, tak je trochu suchá. Ale účel splnila,“ pochlubil se muž, který se dopoledne vydal na pouť po Praze za rodinou a přáteli.

  • 4.

    Jana (26)

    Jana drží tradice pouze s rodinou. Cizím lidem neotvírá.
    Autor: Eva Fornálová
    Jana (26) tento svátek jako přežitek rozhodně nevnímá. Tradici tak drží se svou rodinou i partnerem. „Cizím lidem bych ani neotevřela. I když, kdyby u dveří zvonily malé děti, rozmyslela bych si to,“ prozradila žena.

  • 5.

    Jirka (32)

    Jirka slaví Velikonoce pouze na vesnici.
    Autor: Eva Fornálová
    Jirka (32) jako řada Pražanů velikonoční tradice oželí. „Na vesnici to dává smysl. Tady ve velkoměstě, kde ani nemám rodinu, to nemá smysl. Musel bych se tak vydat do Ostravy. A to mi přijde zbytečné,“ poodkryl Jirka důvod, proč si letos pomlázku nepořídil.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 8

zeleny.ropak: Když to tak znáš, pokus se mi vysvětlit, proč odmítáš komunizmus. Komunismus (z latinského communis = „společný“) je politická ideologie, vyznávající společné vlastnictví nejen výrobních prostředků a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi.V komunizmu neexistují peníze a práce je prvotní životní potřebou. Její zastánci se označují jako komunisté. ... Komunistické ideje mají předchůdce již v antice a raném novověku. Myslíš si, že současní komunisté mají něco, kromně názvu, z pravými komunisty společného?

(17. 04. 2017 17:23)

Truthful: Zelený Ropáku, nejen pro Tvou informaci: Křesťan NIKDY nebude nikoho usupovat ani ovládat. Nedělal to Kristus, nedělá to ani křesťan. A pokud někdo někoho usurpuje nebo ovládá, jen se křesťanem nazývá. To, že se ŘK církev a celá její historie o Krista otírá, v žádném případě neznamená, že ctí a dodržuje hodnoty, které Kristus učil. Potíž je v tom, že když se řekne křesťanství nebo církev, tak si naprostá většina představí ŘK církev a její skutky, které však s křesťanstvím mají pramálo společného.

(17. 04. 2017 16:52)

Truthful: Pomlázka nemá s Velikonocemi nic společného. Je to naimplantovaný pohanský zvyk. Velikonoce jsou židovský svátek na památku odchodu židovského národa z egyptského otroctví do zaslíbené země. Takže to není ani křesťanský svátek. To, že ukřižování Krista a Jeho vzkříšení vyšlo na Velikonoce, je věc jiná. A to, co z tohoto období vytvořila římskokat. církev, je úplná tragédie. Nikdo nebere pohanům jejich pondělí s pomlázkou a slavením jara, ale spojovat si to s křesťanstvím, je jen projev naprosté neznalosti věci.

(17. 04. 2017 16:43)

zeleny.ropak: Je až dojímavé, jak se celá křesťanská komunita snaží všem namluvit, že se jedná o největší křesťanské svátky. Když se zeptáte opravdových historiků, tak ti vám jasně řeknou, odkud tyto svátky pochází. Ty vznikly dávno před Kristem a byly křesťany usurpovány a zneužity k ovládání mas. Jsou to , podle historiků, pohanské svátky, pouze předělané k obrazu vládnoucích garnitur své doby. Tito věděli, že když oslavu těchto svátků nevnutí věřícím, jako křesťanskou záležitost, tak je budou stejně slavit, protože tradice se dědí z generace na generaci, bez ohledu na to, kdo je právě papežem. .

(17. 04. 2017 16:29)

jir-ka: Ti , kteří melou o oslavování ,jsou mimo , Jde pouze o uctění památky . Jsou to ubožáci , co neví , kde je levá a pravá .

(17. 04. 2017 16:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy