Druhá dubnová neděle ve Velké Chuchli v Praze patřila opět koňům, žokejům a návštěvníkům. Těch přišlo zhruba čtyři tisíce, dobře se bavili, jedli, pili, užívali si sluníčka a také sázeli. Jelo se celkem osm dostihů, a to Cena dětského koutku Hříbátka, Cena evropského poháru žokejů 2017, Cena muzikálu Krysař, 43. memoriál Rudolfa Deyla, Cena Derby klubu, 59. Velká dubnová cena Erste Factoring a Cena Korana a Cena Albiona.

Největší pozornost všichni upírali k Velké dubnové ceně. Tu vyhrál svěřenec trenéra Josefa Váni staršího. Koně Fathera Frosta (v překladu Mrazíka) do cíle dovedl dvojnásobný šampion českých žokejů Bauyržan Murzabajev, po tuhém boji těsně porazil Aldzarba. 

„Věděl jsem, že tam bude nějaké zrychlení, a protože Aldzarba znám z minulosti, věřil jsem, že se před něj dostaneme,“ řekl pro ČTK Murzabajev, který letos jezdí v Německu. Klisna Dally Hit, loňský český Kůň roku, doběhla v dostihu na 1800 metrů až na čtvrtém místě.

Šestkrát po sobě

„Je to už pošesté za sebou, co Josef Váňa starší v roli trenéra zvítězil ve Velké dubnové ceně a stal se tak nejúspěšnějším trenérem v této kategorii,“ uvedl pro Blesk.cz Jiří Zlámaný, mluvčí závodiště. Váňa už letos jako trenér vyhrál 16 překážkových dostihů v zahraničí, v Praze dnes dominoval poprvé na rovinách i na českých drahách

Deylův memoriál, zkoušku před Jarní cenou klisen, suverénně ovládla favorizovaná Polyanta s Petrem Foretem. Zástupkyně stáje DS Pegas vyhrály i minulé dva ročníky tohoto dostihu. „Možná to bylo až příliš lehké vítězství. Doufám, že jsme si pošetřili nějaké síly taky na další starty, to nejdůležitější by pro ni mělo přijít při Jarní ceně klisen a především v Oaks,“ řekl trenér vítězky Dalibor Török.

Dostihové závodiště se nachází ve Velké Chuchli. Vstupné činí 150 Kč. Ti, kteří si zakoupili roční kupon na MHD, mají vstupné zdarma stejně jako děti. Zaparkujete na nedalekém parkoviště, a to za 50 Kč na den.