Podívat se na střechu Lucerny je prosté. Naproti Velkému sálu vás přivítá hosteska, která vás nasměruje k páternosteru. „Jeďte do čtvrtého patra, kde vystoupíte. Vyjdete schody do pátého a potom už jste na střeše,“ radila usměvavá blondýnka.

Vstup na střechu Kobza nezpoplatnil. „Vstupné je dobrovolné. A tak to plánuji i do budoucna,“ svěřil se pro Blesk.cz. Kavárník a zakladatel netradičních projektů, mezi kterými jsou nejznámější jeho piana na ulici, vlastní celkem tisíc metrů čtverečních střech.

Prozatím však ještě místo není připravené na úplné otevření. Dřevěná podlaha se nachází na části. Při procházce po zbytku střechy si musí dát návštěvníci pozor, aby nezakopli o hromosvody. „Prozatím tady chci pořádat křty, nějaké oslavy… Zpřístupnit to prozatím poloveřejně,“ prozradil s úsměvem Kobza, zatímco si vedl své dvě kozy na vodítku.

Kozy ze střechy nespadnou

Právě kozy zvolil, aby dotvořily onu farmářskou atmosféru. „Není to pro ně stresující. Mám tady pro ně ohrádku. Nebojím se, že by skočily dolů,“ ubezpečoval Kobza, že s úbytkem domácí zvěře nepočítá.

Podívejte se na výhled ze střechy:

Video
Video se připravuje ...

Kobza ukázal světu střechu Lucerny. Komunitní zahrady se Praha dočká snad za tři roky. Eva Fornálová

Založit komunitní zahradu plánuje až za několik let. „Počítám, že by to mohlo být asi tak za tři roky,“ svěřil se.

Další komunitní zahrady on sám ale neplánuje. „Rád bych lidi inspiroval stejně jako s piany. V Česku jich je teď na padesát,“ rozvyprávěl se o tom, jaká je škoda, že se v Česku více nevyužívá potenciálu střech jako třeba v New Yorku, kde je to běžné.

Během tří dnů si zatím můžete nakoupit biopotraviny od farmy Košík, která patří Dagmar Havlové, nebo se jen můžete kochat pohledem na Prahu, který je ze střechy Lucerny nevídaný.  

Podívejte se, jak to na střeše vypadá:

Fotogalerie
35 fotografií