Festival od čtvrtka 13. do neděle 16. října představí světelné instalace umělců z jedenácti zemí světa. Dvě třetiny instalací mají v Praze světovou premiéru. Mezi třiadvacítkou instalací lidé najdou monumentální světelné objekty i působivé interaktivní instalace, které účastníky vtáhnou do dění a udělají z nich kreativní tvůrce.

Ovšem dostat se na některá místa festivalu nebylo vůbec jednoduché. Pokud někdo měl zájem o projekci na nádvoří Akademie věd ČR, znamenalo to vystát si i hodinovou frontu. Ta se na Národní třídě tvořila hned ze dvou stran. Štrúdl lidí sahal i sto metrů od hlavního vchodu.
Video
Video se připravuje ...

Signal festival přilákal do centra tisíce lidí... Eva Fornálová

Někteří návštěvníci byli z letošních show zklamaní. „Chodím každý rok. Fronty jsme po půl hodině stání vzdali a vydali se k dalším venkovním instalacím. Je neskutečný mráz, takže se co nevidět vytratíme od davů do nějaké podniku zahřát se,“ prozradil respondent Míra (31). Jako již tradičně nechyběl videomapping na Staroměstském náměstí. To bylo stejně jako loni přeplněné nadšenci světelné show. „Nejsem z toho zrovna odvařená. Minulé ročníky se mi zdály sympatičtější,“ prozradila respondentka Klára (25), která se na akci vydala potřetí.
Video
Video se připravuje ...

Videomapping na náměstí Míru, jako předešlé ročníky, návštěvníky ohromil. Eva Fornálová

Sázkou na jistotu se tak stejně jako v předchozích ročnících stává náměstí Míru, které nabízí neotřelou vizuální show, kterou doplňuje poutavá hudba. „Vždy to tady za to stojí. Projekce na kostele zatím ještě nikdy nezklamala, naopak. Jen ty fronty u dalších míst jsou hrozné. Chtěl jsem rozeznít struny v Klementinu, ale stát v mraze desítky minut se nám nechtělo,“ hodnotil první den Jakub (26), který se vydal na festival společně s přáteli.

Vše o Signal festivalu 2016 čtěte zde

Podívejte se, jak to vypadalo první večer:

Fotogalerie
23 fotografií