Během víkendu Dopravní podnik hlavního města Prahy zpřístupnil starý vlak pro veřejnost z důvodu blížících se oslav 38. výročí trasy A metra. Roku 1978 dorazily ze Sovětského svazu do České republiky první soupravy tohoto typu.

Exkurzi do minulosti si pochvalovali i strojvůdci, kteří na událost dorazili stylově v historických uniformách. Podle nich je totiž příležitost řídit historickou soupravu opravdovým zážitkem. Nové vlaky metra jsou modernizované, a řidič tak spíše dohlíží na to, aby veškerá elektronika fungovala tak, jak má. Ve staré soupravě 81-71 ale strojvůdci mají větší pocit, že něco doopravdy řídí.

Strojvedoucí kontroluje zařízení v kabině.
Autor: Daniel Vitouš

Možnost vyrazit na cestu sovětským podzemním vlakem zpřístupnila redakci Blesk.cz také další zákoutí struktury pražského metra. Podívali jsme se na odstavné koleje u stanice Depo Hostivař, před vlastním nástupem cestujících pak historická souprava postávala na odstavném peróně nedaleko stanice Dejvická. Kolem přitom vysokou rychlostí projížděly pravidelné spoje podzemky hlavního města.

Všechny tyto zážitky, včetně nevšedních záběrů přímo z kabiny metra za jízdy, jsme zaznamenali v následujícím videu:

Video
Video se připravuje ...

Průřez historickým cestováním v sovětské soupravě 81-71 Daniel Vitouš

První pasažéři nastoupili do historického metra ve stanici Dejvická v čase 11:45. „Tato trasa přesně kopíruje čas historického zahájení provozu linky A, kde byly vozy metra typu 81-71 provozovány do roku 2005,“ uvádí mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Souboj věků: Historická a současná souprava metra na odstavném peróně.
Autor: Daniel Vitouš

Tato dnes již unikátní vlaková souprava se v metru naposledy v rámci připomínky s pasažéry svezla v roce 2009. Průběžné jízdy bez cestujících, které udržují sovětskou soupravu v pohybu, se však konají jednou za 14 dnů.

Metro slavné i v zahraničí

Historická souprava pražského metra byla za svou existenci svědkem spousty událostí. Stala se součástí ostře střežené jízdy pro Leonida Iljiče Brežněva, zažila nápor cestujících během spartakiád v letech 1980 a 1985. Pro svůj vzhled si ji dokonce vybrala i světově známá hudební skupina Lighthouse Family ve svém klipu pro píseň s názvem „Free“:

Prohlédněte si fotogalerii z historického dne s pražským metrem:

Fotogalerie
27 fotografií