Interaktivní hra Pokémon GO pracuje s fotoaparátem mobilního zařízení. Při spuštění sledujete přes mobil skutečný svět ve svém okolí, hra do reality ale vkládá virtuální prvky, které dotvářejí celý systém.

Díky tomu tak uživatelé loví imaginární Pokémony v reálném prostředí. Atraktivní pojetí si ihned po spuštění našlo také v Praze spoustu příznivců.

Pokémon jako černý pasažér v pražské MHD
Autor: Tadeáš Provazník

Komunita Pražanů v souvislosti s Pokémon GO začíná žít vlastním životem, lidé se přidávají k jednotlivým herním frakcím a vymýšlejí se už také společné akce.

Důležitou herní složkou celého systému je totiž spolupráce více hráčů najednou. Domlouvají se tak hromadné „útoky na věže“ za účelem společného obsazení a opevnění míst svými vlastními Pokémony.

Pokémoni byli nalezeni i mezi bezdomovci u Armády spásy.
Autor: Martina Neckářová

Kde Pokémony chytíte?

Virtuální tvory můžete v rámci hraní hry nalézt skutečně kdekoliv. Někteří z nich se ale vážou ke specifickému prostředí. Určitý druh Pokémona proto objevíte například jen u vody a podobně.

Pouhých několik dnů od oficiálního spuštění aplikace v České republice už vzniká virtuální mapa Prahy, ve které je zaneseno, kde byl jaký Pokémon zrovna spatřen.

Redakce Blesk.cz vyrazila do ulic zjistit, kde všude můžete na tato stvoření narazit. Pokémoni se nezastaví skutečně před ničím. Nalezli jsme je totiž mezi bezdomovci u Armády spásy, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, na Olšanském hřbitově nebo u Psychiatrické nemocnice v Bohnicích.

Po celém území Stromovky v Praze 7 například lovci Pokémonů hlásí Pinsira. Na nedalekém Ortenově náměstí pak uživatelé nahlásili výskyt stvoření jménem Electabuzz. Na holešovické straně Libeňského mostu lidé nedávno chytali Onixe.

Pokémoni se nezastaví před ničím: Okupují také Olšanské hřbitovy.
Autor: Tadeáš Provazník

Na druhé straně Vltavy na Palmovce lovci ohlásili Poliwaga. Tato část Prahy je jako oblast bohatá na výskyt Pokémonů potvrzovaná z různých zdrojů. „Nejvíc druhů Pokémonů jsem zatím potkal na Palmovce,“ uvedl na sociální síti Josef B.

Budeme-li se držet blíž k centru metropole, můžeme narazit na spoustu dalších zajímavých tvorů. Okolí hlavního nádraží hlásí výskyt Pokémona Abra, Riegrovy sady by měli obývat Jynx a Drowzee. Druhý jmenovaný byl navíc také spatřen kolem křižovatky ulic Podskalská a Na Poříčním právu v Praze 2.

Redakce Blesk.cz při výpravě za Pokémony narazila na skupinu dalších lovců.
Autor: Tadeáš Provazník

Pokémon Scyther se pohyboval v Grébovce a po náplavce u Vltavy v rozmezí od Slovanského ostrovapo Železniční most máte možnost chytit hned trojici těchto tvorů: nalezen zde byl Magikarp, Goldeen a Staryu.

Na druhé straně břehu u smíchovské strany Železničního mostu potom lovci oznámili Magmara.

Také další oblasti pražského centra jsou bohaté na výskyt tvorů k lovu. Bulbasaur by se měl pohybovat po nábřeží Edvarda Beneše v oblasti Čechova mostu, v ulici Na Pankráci byl prozrazen Charmander a stanice metra Pražského povstání zaznamenala výskyt Mankeyho. Pokémon jménem Dratini byl odchycen v ulici Sekaninova nedaleko parku Folimanka.

Pokémon GO lze hrát také v nemocnici.
Autor: Tadeáš Provazník

Lovci Pokémonů mají velkou šanci na lov také v krajních oblastech hlavního města. Tvor jménem Eevee se našel ve stanici metra Černý Most i na druhém konci Prahy ve stanici Stodůlky a v Centrálním parku Prahy 13. Společně s ním byli v parku viděni také Cubone a Nidoran. V okolí úřadu městské části Praha 13 evidujeme pohyb stvoření jménem Pidgey. Metropole Zličín se stala odchytem Pokémona Hypno.

Mapa se bude aktualizovat

Interaktivní mapa, která se věnuje pražskému výskytu jednotlivých druhů Pokémonů, se má v budoucnu průběžně aktualizovat tak, aby se pohyb těchto tvorů po hlavním městě dal lépe pozorovat.

Už nyní také existuje početný zástup skupin na sociálních sítích, ve kterých si lovci mění informace a pomáhají jeden druhému.

První okamžiky spuštění celé aplikace „Pokémon GO“ v rámci Česka ale byly rozpačité: lidé se kvůli události sešli na Václavském náměstí, neměli však možnost si hru společně zahrát, protože takzvané servery, ke kterým se uživatelé musejí přihlásit, aby mohli hrát, byly pravděpodobně vinou přetížení nefunkční.

Fotogalerie
15 fotografií