Ve Stanici přírodovědců Domu dětí a mládeže na Praze 5 naleznete unikátní výstavu s názvem »Čolci, mloci a ti druzí«. Výstava probíhá v týdnu od 18. do 24. dubna a je otevřena od 9 do 18 hodin.

 

Dříve narození obyvatelé Prahy na několika místech v metropoli mloky pamatují. Na spoustě míst ale už vyhynuli, a to z důvodu změny jejich přirozeného prostředí.

 

 

Pro většinu lidí je obojživelníky velice těžké potkat, protože se jedná o plachá zvířata. Výstava nabízí pohled na více než třicet druhů obojživelníků, včetně všech osmi druhů, které se vyskytují na území České republiky. Výstava potrvá jen týden, protože vystavení obojživelníci jsou ve fázi, kdy se začínají z vody přesouvat na souš. Některé vystavované druhy jsou tak vzácné, že nemají ani české názvy, a jsou u nás vystavovány poprvé.

 

Otevřeno je od pondělí do neděle od 9 do 18 hodin. V jedné místnosti uvidíte 34 druhů ocasatých obojživelníků, které je možné vystavovat pouze na jaře. Místnost je klimatizována, protože potřebují chladnější prostředí,“ uvedla pro Blesk.cz Vlasta Coufalová ze Stanice přírodovědců Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy.

 

 

 

Mlok ani čolek do ruky nepatří

 

Obojživelníci jsou chráněni zákonem, takže je nedoporučujeme odchytávat. Pokud nějakého obojživelníka uvidíte a vezmete ho do ruky, vypustí jed, ale kůži se nic nestane. Pokud si neumyjete ruce a promnete si oko, může se objevit velmi nepříjemný zánět.

 

Mlok skvrnitý
Autor: Jan Jakubec

 

Na výstavě je třicet šest akvárií, ve kterých je přes 30 druhů dlouhoocasých obojživelníků. Organizátoři výstavy jim museli upravovat vodu tak, aby byla co nejčistší. Zohlednit museli také speciální požadavky na teplotu vody a vzduchu. Vystavené exponáty byly zapůjčeny z chovů soukromých chovatelů. Specifické je i krmení zvířat. Obojživelníci se převážně v noci mění na dravce jako třeba mlok. Jeho potrava musí být velmi rychle vydezinfikována a musí se dostat do akvária, než následkem dezinfekce zemře. O potravu, která se nehýbe, nemají obojživelníci zájem. 

 

Fotogalerie
33 fotografií