Netradiční akce, kde se mísili nevidomí s lidmi se zdravýma očima, se v neděli dopoledne odehrála v centru SmíchOFF. Závody tříčlenných týmů složených z nevidomých, dospělých bez zrakového handicapu a dětí navštívila i nevidomá klavíristka Ráchel Skleničková a sportovec Ivo Budil. Lidé, jež nemají zrakový handicap, se museli přizpůsobit a k lezení si vzali speciální brýle, přes které nic neviděli. 

Vstříc 15metrové stěně

Už 6. ročníku se zúčastnilo 11 tříčlenných týmů, nechyběl doprovodný program včetně degustace poslepu, labyrint a novinka – zvuková střelba. Cílem závodů Nekoukej a lez O.K.! bylo zdolat lezeckou stěnu, vysokou 15 metrů. Díky páskám přes oči měli členové všech týmů při lezení stejné podmínky. Ať už jsou zrakově handicapovaní, nebo ne.

Nevidomé horolezkyně Iva a Jiřina. Za svůj výkon si zaslouží velký respekt.
Autor: Tadeáš Provazník, Blesk

A že to není tak jednoduché, si na vlastní kůži vyzkoušel i redaktor Blesk.cz. Už za normálních okolností je pro amatéra i jednoduchá dráha velice náročná. S brýlemi je to v zásadě nemožné. Desítky lidí s podivem sledovaly nevidomé, jak zdolávají stěnu bez problémů. Sice s tréninkem, ale i tak podávali obdivuhodný výkon.

„Chodíme s manželem trénovat pravidelně už tři roky, občas se zúčastňuji i lukostřeleckých závodů. Začátky byly těžké, ale i milé. Šla jsem jednou, abych měla od muže pokoj, jelikož to už dělal déle, a jak člověk neví, co má dělat, tak mě vzali za záda a strkali mě dopředu. Ale pak už jsem se chytla a chodím dodnes,“ říká Blesku nevidomá závodnice Iva.

Podívejte se, jak Iva zvládala horolezeckou stěnu:

Nevidomá Iva na horolezecké stěně
Autor: Tadeáš Provazník, Blesk

Podobných akcí není mnoho a pro nevidomé není tolik možností, jak se sportovně projevit. „Je to typ sportu, kde se člověk pohybuje přirozeně, a baví mě to neskutečně,“ řekla Blesk.cz další nevidomá účastnice Jiřina.

„Tohle je jeden z mála sportů, kde se obejdu bez vodiče, kterého bych například u lyžování potřeboval. Při lezení mě parťák jistí na laně, jinak je to jen na mých schopnostech. To je pro mě hlavní důvod, proč se lezení na stěně věnuji,“ uvedl jeden z nevidomých účastníků závodu Ivo Budil.

Fotogalerie
7 fotografií