Kašna s plastikou lva, kterou se architekt nechal inspirovat, stála na Pražském hradě od roku 1967 do konce 80. let minulého století, kdy byla poškozena a následně odstraněna. Zůstala po ní jen plastika lva, která nyní se nyní nachází na pylonu před severním vstupem do Hradu. Spoluautorem původní kašny byl Jaroslav Fragner, který navrhl podobu rekonstrukce Betlémské kaple v 50. letech minulého století.

Bidlo dodal, že náklady 6,5 milionu korun zahrnují všechny činnosti spjaté s umístěním nového vodního prvku. „V této částce je obsažená výroba kašny, technologie v podzemí, připojení na vodu, elektřinu a kanalizaci a například také základ pro usazení vánočního stromu na Betlémském náměstí,“ řekl.

Zkřížená tryska

„Pan architekt Sedlák zvolil velmi citlivý přístup, který důsledně diskutoval s památkáři. Navázal na tvůrčí odkaz Jaroslav Fragnera, zhmotněný i v aktuální podobě Betlémské kaple, a vodní prvek navrhl v citlivé variantě pro prostor náměstí,“ uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Sedlák k návrhu uvedl, že na původní kašnu na Pražském hradě odkazuje zejména zkříženou tryskou, jejíž prameny jdou na dvě strany. „Doplňují tím, podle mě vhodně, podlouhlou podobu náměstí,“ sdělil.

Video
Video se připravuje ...

Šest nových laviček, dva stromy a kolem nich dvě půlkruhové lavičky. Toho se zkraje listopadu dočkalo Betlémské náměstí. Do budoucnosti se přitom počítá ještě s kašnou. (2020) David Zima

Fotogalerie
28 fotografií