Zdravý pohyb, kvalitní strava, důraz na psychohygienu – aspektů, jak žít spokojený a vyvážený život, je relativně mnoho. Bez nápovědy odborníků se ale lidé málokdy zamyslí nad tím, jak důležité a prospěšné pro zdravý životní styl jsou.

Onu nápovědu si mohli lidé vyslechnout ve středu 13. října, kdy vršovická radnice pořádala veletrh Zdravá Praha 10. Před Nákupním centrem Eden se jeden vedle druhého těsnalo více než dvacet profesních organizací, které se snažily osvětu šířit mezi kolemjdoucí obyvatele. Těch podle radnice přišlo na několik set.

Dílčí příspěvek

Zájem o aktivity účastníků veletrhu byl poměrně velký, v průběhu dne na něj zamířilo odhadem 500 – 700 návštěvníků,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Michal Kočí (Piráti). „Velkou pozornost poutalo velké vozidlo záchranky s názvem Fénix, zaujaly ukázky canisterapie či speciální brýle simulující stavy s určitým promile alkoholu v krvi.“

Podle něho jde spíše o dílčí příspěvek v tom, jak poradit lidem, aby žili zdravěji a lépe. „Městská část nemá obecně velkou možnost ovlivňovat oblast zdravotnictví,“ myslí si. I tak je nadmíru spokojený s tím, že si „hodně lidí nechávalo radit v otázkách kvalitního stravování a diet, stranou nezůstávala ani prevence v oblasti bezpečnosti.“

Dárci kostní dřeně

Nejen osvětou byl veletrh zajímavý. Jednou z organizací, která se akce zúčastnila, je také bohumínská Alma Mater, která po celé republice shání potenciální dárce kostní dřeně. „V současné době totiž až 75 % potřebných svého dárce nenajde,“ uvádí organizace na svých stránkách. „Potěšilo mě, že přímo na místě se přihlásilo jedenáct lidí, kteří se chtějí stát dárci kostní dřeně,” ocenil radní.

Fotogalerie
5 fotografií