Podle starosty městské části hlavního města Václava Drahoráda (ODS) žije v Újezdu přibližně 3 500 obyvatel, z toho zhruba 400 dětí. Takové školní kapacity ale městská část nemá, děti tak většinou musí dojíždět do sousední Prahy 11, poněvadž v Újezdu fungují všehovšudy dvě mateřské a od roku 2018 jedna základní škola – ta je navíc určená pouze žákům 1. stupně.

„Z důvodů aktuální a plánované výstavby v městské části je potřeba realizovat základní devítiletou školu,“ je si vědom Drahorád. „V budově školy bude umístěno 11 kmenových tříd, 3 odborné učebny, tělocvična, kapacitní kuchyně, na střeše jsou naplánovány letní třídy se zelenou střechou a střešní basketbalové hřiště,“ uvedl pro zpravodaj Prahy 11 Klíč.

Nová škola by měla vzniknout naproti stávající mateřské a základní škole ve Formanské ulici, která dosud počítá s kapacitou 108 žáků. Nová škola by měla být určena pro 270 žáků. „Stávající prostory smíšené Základní školy Formanská budou po zprovoznění nové základní školy využity pro mateřskou školu, která zde zřídí další dvě třídy,“ věří v uspokojení poptávky po místech i v mateřských školách Drahorád.