Už nějaký ten pátek se radnice Prahy 9 zaobírá rozvojem těchto lokalit. Konkrétně v Poděbradské by mohlo podle urbanistické studie vzniknout transformační území Nová Harfa, a to mezi ulicemi U Elektry, tramvajovou zastávkou Nademlejnská a ulicí Modrého. Studii nechala zadat Praha 9.

„Návrh urbanistické studie území u Poděbradské ulice reflektuje to, o co dlouhodobě usilujeme. Tedy aby se v Praze 9 prioritně stavělo v brownfieldech a vznikaly městské čtvrti s plnou občanskou vybaveností a zázemím,“ vysvětluje místostarosta Prahy 9 Marek Doležal (TOP 09). Kromě nových obydlí studie počítá také se zachováním, respektive rozvojem pásů zeleně, které budou přirozeně integrovány do povodí Rokytky.

Srdce Vysočan

Zatímco u Poděbradské se městská část v případě výstavby, která je pouze ve fázi návrhů, musí domluvit s několika majiteli tamních pozemků, u náměstí OSN je situace z majetkoprávního hlediska přehlednější. Pozemky u náměstí podél Freyovy ulice totiž vlastní realitní skupina CPI Poverty Group, která je už v minulosti hodlala využít pro zastavění vlastním projektem, ke kterému měla Praha 9 i hlavní město připomínky.

„Dohodli jsme se, že budeme budeme s představiteli Prahy 9 i zástupci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) hledat nové řešení, které by pro danou lokalitu bylo optimální,“ nechal se slyšet výkonný ředitel CPI Poverty Group Zdeněk Havelka.

„Nový návrh studie navrhuje zástavbu pouze zhruba ve třetině zastavitelných pozemků ve vlastnictví investora tak, aby byly v co největší míře zachovány parkové plochy s přímým prostupem k Základní škole a Gymnáziu Špitálská,“ říká Doležal. „Stavba také definuje uliční prostor a odstiňuje stávající zástavbu od ulice Freyova.“ Součástí studie je možnost vzniku podzemních garáží i veřejných parkovacích stání.

Fotogalerie
6 fotografií