Po 10 letech dochází na Jižním Městě ke zvýšení nájmů z obecních domů. Naposledy tak totiž radnice učinila v roce 2009, odkdy mělo dojít k výraznému vzedmutí cen vynaložených na údržbu domů a bytů. Radnice k navýšení přihlédla i s ohledem na paralelní zvýšení mezd, důchodů i běžného tržního nájemného.

Peníze se vrátí, slibuje místostarosta

Peníze vybrané z vyšších nájmů jsou podle místostarosty Prahy 11 Ondřeje Prokopa (ANO) nezbytné pro to, aby mohly obecní nemovitosti být vhodně udržované. „Praha 11 nezvýšila nájem svých bytů dlouhých deset let. Za tu dobu se však trh posunul a nejen ceny samotných bytů raketově vzrostly, ale také samotné služby, jako jsou opravy a dlouhodobá údržba těchto nemovitostí,“ vysvětluje.

„Naše městská část už takhle operuje s velmi malým a nedostatečným rozpočtem: Zvýšení nájemného je bohužel krokem, který jsme byli nuceni podniknout za předpokladu, že chceme udržet všechny tyto objekty v dobrém stavu a dopřát našim občanům pohodlné, bezproblémové bydlení,“ dodává Prokop. Kromě zkvalitněné údržby stávajících obydlených bytů by podle Prokopa měly finance plynout také do rekonstrukcí uvolněných bytů.

Jaké nájemné lze čekat?

Zvýšení nájemného by mělo proběhnout tak, aby bylo srovnatelné s obvyklým nájmem v daném místě. Zároveň by navýšení nemělo přesáhnout 20 % původního nájmu. Nově by se podle rady Prahy 11 mělo jednat o 120 až 140 Kč/m2 u bytů ve veřejném zájmu. Nižší částky se pak budou týkat bytů se zvláštním určením. Navýšení nájmů mine ty domácnosti, kde mají nájemníci ve smlouvě valorizaci, a také u bytů v Zahradách Opatov.