Jen když jej místní nadšenci před 110 zakládali, pravděpodobně v jedné z tamních hospůdek, dali mu jméno SK Sparta Hrdlořezy. „Hrálo se na bývalém vojenském cvičišti pronajatém od vojenské správy. Na tomto hřišti se nesměly dělat žádné úpravy a také branky musely být po každém zápase odneseny,“ vysvětluje Martin Straka v radničním zpravodaji Prahy 9.

Nové hřiště, nové výzvy, dramata

Vlastní hřiště fotbalový klub získal až v roce 1920 v Malešicích. „Hrálo se tehdy na značném svahu a hřiště se z toho důvodu stalo obávaným a vyhlášeným, jelikož se na něm soupeřům pro nezvyk špatně hrálo,“ stojí na stránkách fotbalového klubu. V roce 1939 klub postoupil z I. B. třídy do I. A. třídy, což je bráno jako jeden z největších úspěchů klubu.

V letech mezi válkou i po druhé světové válce se klub potýkal se špatnou finanční situací. Direktivní zásah politických orgánů jej po roce 1948 sloučil s podnikem Kovoslužba, pročež si jej pamětníci mohou pamatovat pod jménem TJ Slavoj Kovoslužba Hrdlořezy. Své plus to ale mělo v tom, že právě tehdy začala výstavba nového stadionu Břežanka, který bychom dodnes nalezli v ulici Za Mosty, v malebném údolí podél Rokytky. V roce 1957 se klub s konečnou platností přejmenoval na TJ Spartak Hrdlořezy. Více než se sportovními událostmi se však potýkal s existenčními obtížemi. „Povodeň v roce 1981, pak v roce 2002 a 2013,“ vyjmenovává Straka. Navzdor tomu se klub rozvíjel, vychovával vlastní dorost a provozoval jiné sportovní činnosti jako třeba cyklistiku, divadlo, letní dětské tábory.

Závazek tradicí

Stovky, možná tisíce dětí, které sportovaly, jezdily na letní tábory, setkávaly se a měly radost. To je ta největší odměna, která spojuje všechny naše předchůdce,“ cení si Straka. V současnosti klub sestává ze sedmi mládežnických fotbalových týmů, dvou týmů mužů a řadou rekreačních sportovců. Pokračuje „v dobré kondici a se vztyčenou hlavou a stále jako dobrovolný spolek,“ říká Martin Straka. „Je nám ctí pokračovat v této tradici a s úctou a pokorou hledíme na práci našich předchůdců, kteří od roku 1909 svou obětavostí udrželi náš klub a dostali ho na úroveň dnešních dnů. Ať je následujících 110 let minimálně stejně úspěšných.“

Fotogalerie
5 fotografií