PVS vlastní Praha a má na starosti vodohospodářskou síť. Vodu distribuují Pražské vodovody a kanalizace (PVK), většinově vlastněné Veolií, které mají od PVS pronajatou síť. „První etapa rekonstrukce úpravny vody Podolí spočívá v zavedení technologie filtrace vody přes granulované aktivní uhlí. Důvody užité technologie jsou zajištění úpravy surové vody v souladu s legislativou,“ uvedla Kletečková.

Oprava umožní navýšit produkci pitné vody na 500 litrů za sekundu a případně prodloužit doby odstávky vody z jejich úpraven Želivka a Káraný kvůli opravám štolového přivaděče z Želivky nebo kvůli rekonstrukci káranských řadů.

Práce na opravě vodárny by měly skončit podle plánu v září příštího roku a PVS vyjdou na zhruba 122,8 milionu korun. V souvislosti s modernizací vodárny plánuje společnost vybudovat nový přivaděč do vodojemu na Floře, odkud je voda dál distribuována. „V tuto chvíli je zažádáno o změnu územního plánu. Po vydání rozhodnutí předpokládáme zahájení do dvou let,“ uvedla Kletečková. Současnou trasu přivaděče podle ní nelze rozšířit, proto musí společnost vybudovat nový tunel a potrubí. Předpokládané náklady jsou 1,3 miliardy korun.

Podolská vodárna byla postavena podle návrhu architekta Antonína Engela, její stavba začala v roce 1922 a do provozu byla uvedena v roce 1929. V minulosti byla několikrát modernizována. V roce 2002 vodárna ukončila pravidelný provoz a od té doby slouží jako záložní zdroj.

Hospodaření PVS loni skončilo v zisku 26,622 milionu, to je o 14 milionů více než předloni. Účetní hodnota vodohospodářského infrastrukturního majetku dosáhla k 31. prosinci 2018 téměř 49,7 miliard. Proti roku 2017 vzrostl objem spravovaného majetku PVS o 2,24 miliardy, a to zejména zařazením majetku z investiční činnosti. Majetek ve správě PVS dosahuje více než 113 miliard korun.

Fotogalerie
3 fotografie