Částečné omezení dopravy lanového mostu je v platnosti už od úterý 2. července, kdy došlo k uzavírce levých jízdních pruhů v obou směrech. Celkem dvakrát bude během léta nezbytné přistoupit k úplné uzavírce této stavby, Jižní spojka tak poprvé už tento víkend nebude průjezdná.

Za akcí stojí plánované statické a dynamické zatěžovací zkoušky lanového mostu, během kterých dojde hlavně na prověření předpínacích kabelů nosné konstrukce a napětí v betonových vzpěrách. Cílem bude zjistit, v jaké kondici se toto přemostění v současnosti nachází.

„V pracovním týdnu po Jižní spojce projede až 100 tisíc aut denně. Důrazně upozorňujeme řidiče na možnost kolapsu dopravy, ideální tedy bude se o víkendu místu zcela vyhnout. Spolupracujeme také s dopravními společnostmi, aby kamiony pokud možno během uzavírky vůbec nevjížděly do Prahy,“ uvedla k akci pro Blesk.cz Barbora Lišková.

První zátěžová zkouška začne v sobotu 20. července v 11:30. Po lanovém mostě pak nebude vůbec možné projet až do neděle 21. července do 14:00 hodin. Objízdná trasa povede po ulicích Švehlova a Průmyslová. Celá uzavírka se bude ve stejném režimu opakovat ještě o dva týdny později, tedy v sobotu a neděli 3. a 4. srpna. Uzavírka levých jízdních pruhů pak definitivně skončí v pátek 16. srpna.

Fotogalerie
4 fotografie