O dostavbě nejstarší základní školy na Jižním Městě se hovořilo už léta. Projekt dlouhou dobu vázl na mrtvém bodě, což škole ztěžovalo její fungování. Výuka často probíhala například v jídelnách nebo v prostorách mateřské školy, která stojí přes ulici.

Největším problémem byl nedostatek zázemí pro pedagogy, kdy se v jednom kabinetu tísní prakticky celý pedagogický sbor. Navzdory tomu se jedná o jednu z nejlépe hodnocených škol na jihu Prahy, což potvrzuje nebývalá úspěšnost žáků, kteří se hlásí na gymnázia. Takovým dnům by mělo odzvonit. Dlouho avizovaná dostavba totiž dostává konkrétní obrysy. „Dostavbou Starochodovské školy vzniknou potřebné prostory pro učitele i žáky, konkrétně nové kabinety, sedm kmenových a pět speciálních tříd, šatny a dokonce i tělocvična. Zároveň se dostavbou uvolní místa v mateřské škole,“ uvádí radní Prahy 11 pro oblast školství Zuzana Ujheylyiová (Piráti). Stavební práce už jsou v plném proudu.

Něco za něco?

Dostavba západního křídla školy by městskou část měla vyjít na 100 milionů korun. V úvahu přitom připadal i nezanedbatelný padesátimilionový příspěvek obce Vestec. Za poskytnutou částku by s Prahou 11 uzavřela obec smlouvu o zajištění spádovosti. To se však přes nevoli magistrátu, který si přál zachovat spádovost jen pro děti z Prahy 11, nepodařilo uskutečnit.

Fotogalerie
4 fotografie