Po celé metropoli je kromě vánočního stromu na Staroměstském náměstí 48 vánočních stromů, které jsou napojené na veřejné osvětlení. Městské části rozsvítily dekorace mezi 26. listopadem a 6. prosincem. Rozsvícení stromů většinou doprovázel kulturní program.

Magistrát za vánoční osvětlení zaplatil 1,8 milionu korun, což je stejně jako loni. Hlavní město zajišťuje osvětlení na několika místech, mezi ně patří například Mariánské náměstí, Masarykovo, Smetanovo a Dvořákovo nábřeží, Václavské náměstí a Pařížská ulice. Jinde se o výzdobu starají radnice městských částí.

Hlavní dominantou výzdoby je strom na Staroměstském náměstí, který se slavnostně rozsvítil 1. prosince. Rozsvícení trhů, které trvají každý den do 6. ledna, se opakuje každou hodinu od 16:30 do 21:30. Doprovází ho hudba Karla Svobody z pohádky Tři oříšky pro Popelku a skladba od amerického skladatele filmové hudby Johna Williamse Somewhere In My Memory, která zazněla ve filmu Sám doma.

Částka, kterou vynaložily městské části, se většinou pohybuje v řádu nižších stovek tisíc. Ale například Praha 8 počítá s náklady na výzdobu a předvánoční program 1,5 milionu. V této městské části rozsvítili koncem listopadu čtyři vánoční stromy, v Praze 3 tři stromy a deset stromů zdobí parky v Praze 4. Ve většině městských částí se výzdoba neliší od loňské.

Podívejte se na slavnostní rozsvícení stromu na Staroměstském náměstí:

Video
Video se připravuje ...

Tisíce světel rozzářily strom na Staroměstském náměstí! Vánoční trhy začaly Lukáš Červený

Fotogalerie
35 fotografií