Špatně řešené veřejné zakázky – to je zlý sen nejednoho politika či manažera. Policisté totiž velmi často odhalují jejich zmanipulovanost a netransparentnost. V Horních Počernicích si z toho však hlavu dělat nemusí. Tamní radnice v letech 2015 až 2017 byla totiž na základě nezávislého hodnocení oceněna jako druhá nejlepší městská část v celé republice, co se informovanosti o zadávání veřejných zakázek týče. Před ní se umístila pouze Ostrava-jih.

Nejlepší z celé Prahy

„Podle autorů projektu jsme vůbec nejlepší v kvalitě zpracování zakázek, nadprůměrnému množství informací, které k nim zveřejňujeme, a také počtu zakázek zadávaných v otevřené soutěži,“ prozradila starostka Prahy 20 Hana Moravcová (Šance pro Počernice) k ocenění. Podle statistiky radnice co nejvíce otevřeně vysoutěžila až stěží uvěřitelných 99 % zakázek. Prakticky o všem, co v tomto ohledu dělala, se mohl bez problému a se špetkou zájmu dozvědět kdekdo.

Radnice Horních Počernic bodovala v celostátním žebříčku transparentnosti. Ze všech republikových městských částí skončila druhá.
Autor: ÚMČ Praha 20

Dohled nad veřejnými penězi

Projekt Zindex, který vzešel z nezávislého hodnocení ekonomů, vznikl v podstatě jako kontrolní „orgán“ pro dohled nad nakládáním s veřejnými penězi. „Zindex dává lidem hrubý obrázek, jak si jejich radnice v uplynulém volebním období vedla,“ vysvětlil záměr projektu jeho spoluautor Jiří Skuhrovec. „Zda se zakázky nerušily, nezadávaly z ruky, jestli se o ně dostatečně soutěžilo. To jsou z hlediska utrácení veřejných peněz mnohem podstatnější otázky než samotná korupce.“

Samo hlavní město si v žebříčku přitom nevedlo úplně nejlépe. Z celorepublikového hodnocení všech měst větších než 20 000 obyvatel jí náleží příčka mezi 31. a 59. místem, o kterou se dělí s dalšími městy. Na prvních třech místech se přitom umístily Děčín, Šumperk a Tábor. Z hlediska městských částí, ve které se Praha 20 umístila na druhém místě jen o desetiny procenta, ji pak z Prahy následovaly městské části Praha 11 a Praha 14.