Ohrazovat se vůči Metropolitnímu plánu měli možnost jak zástupci městských částí, tak i jejich obyvatelé. V Praze 10 se sešlo téměř 100 výhrad z řad veřejnosti proti současné podobě Metropolitního plánu, které nechala radnice přeposlat na magistrát.

Zachování zeleně, výhrady proti výšce zástavby

Nejčastějšími výtkami, se kterými se Metropolitní plán musí obecně potýkat, je nedostatečná ochrana parků a zeleně ve městě. Obyvatelé Strašnic, Vršovic, ale i Vinohrad a dalších čtvrtí Prahy 10, se obávají například toho, aby nedošlo k redukci sportovních a veřejných ploch – například v okolí metra Strašnická, na Hagiboru, u nákupního centra Eden nebo v Malešicích.

„Metropolitní plán v současné podobě navrhuje postavit v transformačních plochách prakticky cokoliv,“ domnívá se radní Bohumil Zoufalík (NPP10). „To je omyl, který požadujeme vyškrtnout.“ Výtky zazněly i proti nárůstu výšky budoucí zástavby či proti malešickému překladišti, na které by měl směřovat plánovaný sjezd z Jižní spojky. „Logistické centrum určené pro převážení zboží z kontinentu na kontinent nemá být umístěné v obytné čtvrti na dohled od centra města, ale na předměstí u vnějšího obchvatu Prahy,“ zní argument veřejnosti.

Nová tramvajová trať na obzoru?

Mezi požadavky z řad veřejnosti se však překvapivě objevil i požadavek na zřízení nové tramvajové trati. Ta by měla vést přes Slatiny tak, aby propojila lokality Želivského, Eden a oblast Spořilova. Dosavadní autobusové spojení je totiž nevyhovující.

Fotogalerie
10 fotografií