Kontrola bezpečnostní brzdy zjistila nesprávné zachycení klínů na brzdné lano. Celé zařízení bylo rozebráno, seřízeno a opětovně sestaveno. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v pátek oznámil, že nyní je zařízení znovu plně funkční a bezpečné a lanovka může zase vozit cestující. Náklady na opravu dopravce zatím vyčísluje.

Lanovka se porouchala i přes kontrolu

DPP lanovku kvůli poruše brzdného systému vozu číslo 2 zastavil ve středu 4. dubna krátce po 16. hodině. V březnu přitom lanovka podstoupila pravidelnou kontrolu před letní turistickou sezonou. Po provedených zkouškách a revizích vyhovovaly vozy podle dopravního podniku všem požadavkům na bezpečný provoz.

Lanovka nyní jezdí mezi Újezdem a Petřínem podle letního jízdního řádu od 09:00 do 23:30, ve špičce jede každých deset minut. Jízda končí u petřínské rozhledny a hvězdárny a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům. Lanovku využívají také studenti nedalekých strahovských kolejí.

Nejvytíženější je lanovka v létě

V létě je lanovka nejvytíženější, měsíčně sveze asi 200 tisíc lidí. V zimě to je v průměru 110 tisíc cestujících za měsíc. Za celý loňský rok přepravila přes dva miliony lidí. Poprvé se lanovka rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati, včetně nového mostu.

Fotogalerie
13 fotografií